Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ



Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας κ. Δημ. Ζαφειρόπουλος στα δεξιά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, σε φωτογραφία αρχείου

Η «Ανατολή» στο τεύχος που κυκλοφορεί, φιλοξενεί στις σελίδες της μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που μεταφέρει τους αναγνώστες στην πολιτεία των καναλιών, την πάντα γοητευτική Βενετία.

Συνομιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας. Η σημερινή Κοινότητα φέρει το φορτίο μιας βαριάς κληρονομιάς 520 ετών και ο κ. Ζαφειρόπουλος αποτυπώνει τους άξονες που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της Κοινότητας.
Επίσης ο κ. Ζαφειρόπουλος εξηγεί γιατί είναι σημαντική η παρουσία του Ελληνισμού στη Βενετία, στις σημερινές συνθήκες.
Στο επόμενο τεύχος θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο τμήμα της συνέντευξης. Σε αυτό ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει αποκαλυπτικά στοιχεία, για τις μεθοδευμένες κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και του Υπουργείου Εξωτερικών να μετατρέψουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών, της Βενετίας σε …παραμάγαζο της ελλαδικής κεντρικής διοίκησης.
Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, από το πρώτο μέρος της συνέντευξης.
«…Η Κοινότητα έχει αυτή την Ορθόδοξη ταυτότητα από το 1498. Μάλιστα στο μακρινό παρελθόν πρωταρχικό στοιχείο της Αδελφότητας ήταν πάντα ο Ορθόδοξος χαρακτήρας της και όχι απόλυτα η εθνικότητα. Το σημερινό Καταστατικό αναφέρεται αποκλειστικά στην ελληνορθόδοξη λατρεία ανατολικού τύπου (απο το Καταστατικό Greco-orientale-ortodossa) και όχι σε γενικές έννοιες και πρακτικές. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει σήμερα. Και προσωπικά έχω πολλούς ενδοιασμούς εάν αλλάξει αυτό το στοιχείο, αν θα μιλάμε για την Κοινότητα έτσι όπως την γνωρίζουμε από τη πορεία των 520 ετών ζωής της. Θεωρώ  ότι έχουμε ιστορική υποχρέωση αυτή την Κοινότητα να την συνεχίσουμε με αυτή τη μορφή. Κι ακόμη περισσότερο να μη σβήσει ποτέ στα χέρια μας. Και από την άποψη αυτή μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν και νέα παιδιά, παραπάνω από 5 – 6, ανάμεσα στα 18 και 28, που είναι εγγεγραμμένοι σήμερα στην Κοινότητα. Αυτοί είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Παρ’ ό,τι λέγεται πως η Κοινότητα σιγά σιγά θα φθίνει, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν Έλληνες οι οποίοι θα αφήσουν ποτέ αυτή την Κοινότητα να σβήσει…»


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr