Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΧΑΤΣΟΥ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.



Η αείμνηστη Μαρίκα Χάτσου το 2014, τιμήθηκε από την Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Η τίμηση έγινε κατά την θ. λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κυρός Ιάκωβος 

Μεγάλη θλίψη και οδύνη προκάλεσε η αναγγελία του θανάτου της εκπαιδευτικού Μαρίκας Χάτσου, η οποία υπηρέτησε πολλά χρόνια στα ομογενειακά σχολεία της Πόλης.

Αφότου έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση της εκδημίας της την 7η Μαΐου 2018, δεκάδες μαθητές της και άνθρωποι που την γνώριζαν, εξέφρασαν με μηνύματα την βαθειά λύπη τους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα λόγια αγάπης και εκτίμησης, με τα οποία εκφράστηκαν οι πολυάριθμοι μαθητές της.
Η Μαρίκα Χάτσου ανήκε στην μεγάλη οικογένεια των ομογενών εκπαιδευτικών, που προέταξαν το αγαθό της παιδείας και υπό αντίξοες συνθήκες, υποβαλλόμενοι σε προσωπικές θυσίες, δίδαξαν στα σχολεία μας, προκειμένου τα Ρωμιόπουλα να μην στερηθούν τα γράμματα.
Η Μαρίκα Χάτσου υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στα ομογενειακά σχολεία της Πόλης. Υπήρξε Διευθύντρια στο δημοτικό σχολείο της γενέτειρας της, την Αντιγόνη, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο δημοτικό της Κοινότητας Ταταούλων.
Εκείνη όμως η υπηρεσία που πρέπει να την σημάδεψε, ήταν όταν υπηρετούσε ως Διευθύντρια του Εθνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Στις 21 Απριλίου 1964, οι τουρκικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του Ορφανοτροφείου και την εκκένωση του εντός ολίγων ημερών. Ήταν μια κίνηση στο πλαίσιο των σχεδιασμένων ενεργειών που είχαν προβεί εκείνη την χρονιά, κατά της Ρωμαίικης μειονότητας. Η Διευθύντρια Μαρίκα Χάτσου βρέθηκε στην πολύ δύσκολη και δυσάρεστη θέση, να οργανώσει την εκκένωση του Ορφανοτροφείου από τα 117 αγοράκια και 46 κοριτσάκια που φιλοξενούσε τότε και τα οποία κινδύνευαν να βρεθούν στον δρόμο. Έτσι η Χάτσου έμεινε στην ομογενειακή ιστορία, ως η τελευταία Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το ψήφισμα που εξέδωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, στη μνήμη της Μαρίκας Χάτσου.

Γρηγόρης Κεσίσογλου
 
Από την τελετή τίμησης της Μαρίκας Χάτσου το 2014, από την Μητρόπολη Πριγκηποννήσων, παρόντος του αείμνηστου Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου

Από την τελετή τίμησης της Μαρίκας Χάτσου το 2014. Στο κέντρο καθιστή η Μαρίκα Χάτσου μεταξύ συγγενών και φίλων
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
(7/5/2018)
Το Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Οικουμενικής  Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών πληροφορήθηκε με μεγάλη θλίψη, 
για την εις Κύριον εκδημία της:
Μαρίας Χάτσου
Εκπαιδευτικού με πολυετή και πολύτιμη προσφορά στην Ομογένεια
Το Δ.Σ. εις ένδειξη τιμής προς την εκλιπούσα  αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους της.
2. Να παραστεί με αντιπροσωπεία του στην εξώδιο ακολουθία.
3.  Να δημοσιεύσει βιογραφικό της αείμνηστης.
4.  Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα από τα μέσα ενημέρωσης της Οι.Ομ.Κω..

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr