Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

95 χρόνια μετά...
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) του Δήμου Ν. Ιωνίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης, για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τις αρχές του Οθωμανικού κράτους  πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις 10 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στη  μνήμη των Αγίων ενδόξων και Μεγάλων Εθνομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τον Πρόεδρο της Ο.Π.Σ.Ε. Λουκά Χριστοδούλου και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και σωματείων της πόλης.

Στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε ομιλία του Δρ. Ν. Λιγερού, επιστημονικού συμβούλου του Μουσείου Καραθεοδωρή, με θέμα: «Κων/νος Καραθεοδωρής».
Ο ομιλητής ανέφερε άγνωστα γεγονότα από τον βίο και την επιστημονική κατάρτιση του μεγάλου μαθηματικού, όπως επίσης και ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, που αποδεικνύουν το υψηλότατο επίπεδό γνώσεων που κατείχε στην επιστήμη των μαθηματικών και σε τι βαθμό επηρέασε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Ακόμη αναφέρθηκε και στην επίδρασή που άσκησε στον χώρο της «Θερμοδυναμικής» και της «Σχετικότητας», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η σταδιοδρομία του Καραθεοδωρή είναι τόσο σημαντική, που επηρέασε και τα Μαθηματικά και τη Φυσική, και στη «Σχετικότητα» βοήθησε τον Αϊνστάιν σε πρακτικό επίπεδο».

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τον Ο.Π.Α.Ν. και τον Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ έγινε ο 3ος αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων». ΄
Ηταν ένας αγώνας 10.000 μ. όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετείχαν διήλθαν από τις γειτονιές της Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, εκεί όπου έζησαν και εργάστηκαν οι πρόσφυγες-πρόγονοι μας μετά τον ξεριζωμό του 1922. Ο αγώνας ενθουσίασε τους αγωνιζομένους που στο τέλος της διαδρομής τους περίμενε και ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής για να γνωρίσουν τα ιστορικά στοιχεία των περιοχών. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 1.000 μ. για παιδιά, μέσα στο ΄Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με ανακοίνωση του ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές, που βοήθησαν στην ασφαλή πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου αγώνα.



…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr