Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ 60η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ


Οι δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Νοεμβρίου 2015, στη Γενεύη της Ελβετίας, έδωσαν νέα διάσταση στη διεθνή προβολή των αιτημάτων και των διεκδικήσεων των Κωνσταντινουπολιτών.
Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), για την προώθηση του αιτήματος αποκατάστασης των αδικιών που έχει υποστεί η Ρωμαίϊκη μειονότητα της Πόλης, ως αποτέλεσμα των αντιμειονοτικών πολιτικών του κράτους της Τουρκίας.


Η πρώτη εκδήλωση της ημέρας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη, στο περιθώριο των εργασιών του Οργανισμού. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοιου είδους εκδήλωση που οργανώνεται από φορέα Κωνσταντινουπολιτών στην έδρα του Ο.Η.Ε. και κατά γενική ομολογία σημείωσε επιτυχία, αφού συμμετείχαν δεκάδες διπλωμάτες, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλη την εκδήλωση, διάρκειας περίπου 1,5 ώρας και στο τέλος υπέβαλλαν πολλές ερωτήσεις στους ομιλητές.
Η οργάνωση της έγινε εφικτή μετά από πολύχρονη προσπάθεια του προεδρείου της Οι.Ομ.Κω. αλλά και την στήριξη παραγόντων του  Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας.
Η ημερίδα της Οι.Ομ.Κω. στην έδρα του Ο.Η.Ε. είχε ως θέμα: «Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ποινική - δικαστική εξουσία της Τουρκίας για την αποκατάστασή των σοβαρών παραβιάσεων του παρελθόντος, κατά των μειονοτήτων και η πρόληψη μελλοντικών: Η περίπτωση της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας».
Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Samim Akgonul, Cengiz Aktar και Νικόλαος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω.. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Akgonul έχει κάνει διδακτορική διατριβή με θέμα τους Ρωμηούς της Πόλης, ενώ ο κ. Aktar, είναι γνωστός στην Τουρκία για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους δεκάδες παρευρισκόμενους η προβολή της ταινίας για τα Σεπτεμβριανά του Γιώργου Μουτεβελλή, με τίτλο «Η φρικτή νύχτα».
Κατά την διάρκεια της ημερίδας διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την ταυτότητα και την δράση της Οι.Ομ.Κω., η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της κ. Ουζούνογλου και τον Γεν. Γραμματέα κ. Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος ήταν από τους σημαντικούς συντελεστές της διοργάνωσης.
Μετά την εκδήλωση και κατά την διάρκεια των εργασιών του forum για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, πραγματοποιήθηκε η τρίλεπτη παρέμβαση της Οι.Ομ.Κω., από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας κα Dominique Morabito.


Η επόμενη εκδήλωση της ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνδιοργανώθηκε από την Οι.Ομ.Κω. και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας, ενώ υπήρξε συνεργασία και με το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα Σεπτεμβριανά του 1955, περιλάμβανε την προβολή της ταινίας «Η φρικτή νύχτα» και συζήτηση με θέμα: «Η ανάγκη λήψεως μέτρων αποκατάστασης προς την Ελληνορθόδοξη κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως». Στο πάνελ των ομιλητών ήταν οι ίδιοι καθηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα που έγινε νωρίτερα στην έδρα του Ο.Η.Ε. Οι ομιλητές μίλησαν στην γαλλική γλώσσα, ενώ υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση του κ. Ουζούνογλου από την αγγλική.
Η εκδήλωση εντυπωσίασε με τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, για τα δεδομένα της Γενεύης. Το πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο από μέλη της ελληνικής κοινότητας της Γενεύης, φοιτητές του Πανεπιστημίου, διπλωμάτες όπως ο τ. πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Κύπρου, ο πρέσβης και ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση. Παρούσα ήταν και η ιεραρχία της Εκκλησίας με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας  κ. Ιερεμία, ο οποίος ανέγνωσε το βαρυσήμαντο μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και στο τέλος οι ομιλητές κυριολεκτικά πολιορκήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, που τους απηύθυναν πλήθος ερωτήσεων.
Με αυτές τις δύο σημαντικές εκδηλώσεις, η Οι.Ομ.Κω. υπό την προεδρία του κ. Νικ. Ουζούνογλου, έδειξε προς πάσα κατεύθυνση, ότι έχει την δυνατότητα να αναδείξει διεθνώς τα θέματα της Πολίτικης Ρωμηοσύνης, αλλά και την αποφασιστικότητα - παρά τις πολλές αντιξοότητες - να διεκδικήσει τα αιτήματα των Κωνσταντινουπολιτών.

Γρηγόρης Κεσίσογλου