Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ



Η ημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας στο ΚΕΜΙΠΟ (18 Οκτωβρίου 2015), είχε  δύο άξονες.
Ο πρώτος που ανέπτυξε ο Δρ. διπλωματικής ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Κλάψης, είχε ως θέμα την ελληνοτουρκική Σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών.
Ο δεύτερος άξονας της ημερίδας είχε ως θέμα τα ψυχικά τραύματα που προκάλεσε η προσφυγιά του 1922 και η Ανταλλαγή. Το θέμα ανέπτυξε η κα Ελευθερία Λίμπυ Τάτα Αρσελ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Kοπεγχάγης.
Την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συντόνισε με καίριες παρεμβάσεις η κα Μαριάννα Μαστροσταμάτη.
Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε κέρασμα και μουσικό μικρασιατικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα.
Και οι δύο ομιλητές, παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία, σχετικά με την Ανταλλαγή και προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού, γι’ αυτό οι οργανωτές θα έπρεπε να είχαν προβλέψει χρόνο για παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το ακροατήριο.
Περισσότερα για την ημερίδα, για τις αναφορές των ομιλητών στις επιπτώσεις της προσφυγιάς, αλλά και αυτά που δεν ειπώθηκαν στην ημερίδα, για την Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών, στο προσεχές τεύχος της “Ανατολής”.