Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ «ΒΑΛΟΥΚΛΗ»


Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την έκδοση του τελευταίου τεύχους της «Ανατολής» και επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που διατυπώσαμε, για την τύχη του ιδρύματος των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή. 


Στο τεύχος αυτό, σε πρωτοσέλιδο άρθρο (δημοσιεύουμε το απόκομμα) εκφράσαμε τους «φόβους για τις κρυφές συμβάσεις που δεσμεύουν το ίδρυμα».
Λίγες μέρες μετά, στον τουρκικό τύπο, δημοσιεύτηκαν εκτενή στοιχεία για την ενοικίαση σε κατασκευαστική εταιρεία, της μίας εκ των δύο «Χρυσοβέργειων».πολυκατοικιών, στην περιοχή του Σταυροδρομίου (Ταξίμ).

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ιδρύματος κ. Δημήτρη Καραγιάννη, η εταιρεία «Azade Nisa Turizm Insaat» ενοικίασε την πολυκατοικία «Χρυσοβέργεια» για 49 χρόνια, με σκοπό να την ανακαινίσει και να την μετατρέψει σε ξενοδοχείο.
Η εφημερίδα Hurriyet, που έφερε πρώτη στην δημοσιότητα το θέμα, αναφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία εκθέτουν την διοίκηση Καραγιάννη. (Βλέπε: http://www.hurriyet.com.tr/her-sey/29175978.asp)
Η υπόθεση της ενοικίασης του ακινήτου, πήρε μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας της έξωσης που κάνει η διοίκηση Καραγιάννη, στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Τέχνης «Ναζίμ Χικμέτ», το οποίο σήμερα είναι ενοικιαστής στα «Χρυσοβέργεια». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ιδρύματος, παρ’ ό,τι το συμβόλαιο ενοικίασης είναι σε ισχύ, εξωθούνται από τον χώρο, με σκοπό ο νέος ενοικιαστής, η εταιρεία «Azade Nisa Turizm Insaat» να μετατρέψει το ακίνητο σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο (AVM).
Μπορεί η διοίκηση Καραγιάννη να διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό, με το επιχείρημα ότι το 116 ετών κτίριο προστατεύεται ως διατηρητέο, όμως δεν διέψευσε ότι πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με συνέπεια την καταστροφή της αυθεντικής εσωτερικής δομής του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι οι διπλές «Χρυσοβέργειες» πολυκατοικίες είναι συνυφασμένες με την ιστορία της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Στην έξωση του Ιδρύματος «Ναζίμ Χικμέτ» αντέδρασαν και κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι βλέπουν να αλλοιώνεται με ραγδαίους ρυθμούς η φυσιογνωμία της περιοχής από την αδίστακτη εμπορική εκμετάλλευση των ιστορικών κτιρίων του Πέρα.

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ALI ARSLAN

Το δημοσίευμα της Hurriyet, αναφέρει ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο για πρώτη φορά είχε φέρει στην δημοσιότητα η «Ανατολή», τουλάχιστον ως προς το ένα σκέλος της.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Hurriyet, συμπληρώνουν και ουσιαστικά φωτίζουν εκείνο το δημοσίευμα μας (Βλέπε: http://anatoliblog.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9651.html ) τον Απρίλιο του 2013, με τίτλο «ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΒΑΛΟΥΚΛΗ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΓΕΝΗΣ»
Στο άρθρο αυτό αναφερόμασταν σε κάποιον κ. Ali Arslan, ο οποίος εμφανιζόταν στο πλευρό του κ. Δ. Καραγιάννη, ως «επίτιμο μέλος» της Διοίκησης των Νοσοκομείων Βαλουκλή. Και αναρωτιόμασταν ποιος είναι αυτός ο κύριος που δηλώνει ότι κατέχει ένα ανύπαρκτο αξίωμα και γράφαμε «…Όμως όσοι έχουν στοιχειώδη ‘ομογενειακή συνείδηση’ θα πρέπει να προβληματιστούν για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η είδηση, τι μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτή. Ελπίζουμε η Διοίκηση των Νοσοκομείων Βαλουκλή ν’ απαντήσει στο θέμα που ανακύπτει…»
Βέβαια τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Βαλουκλή, ποτέ δεν απάντησαν ποιός είναι αυτός ο κύριος. Έρχεται όμως τώρα το δημοσίευμα της Hurriyet και μας πληροφορεί ότι ο κ. Ali Arslan είναι μέτοχος και εκπρόσωπος της εταιρείας «Azade Nisa Turizm Insaat»!
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Hurriyet αναφέρει, η σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση των Νοσοκομείων Βαλουκλή με την κατασκευαστική εταιρεία, είναι ετεροβαρής εις βάρος του Βαλουκλή. Άραγε πόσες ακόμη ετεροβαρείς συμβάσεις φέρουν την υπογραφή του κ. Καραγιάννη;
Με το δημοσίευμα της Hurriyet, η διαπλοκή της διοίκησης Καραγιάννη, με επιχειρηματικά και οποιαδήποτε άλλα κυκλώματα, πλέον παύει να είναι ένα «κοινό μυστικό» και γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα.
Αναρωτιόμαστε μια ακόμη φορά, για την στάση των υπόλοιπων μελών της διοίκησης των Νοσοκομείων Βαλουκλή. Μετά απ’ όλ’ αυτά, μήπως – όπως έκαναν προ ημερών – θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου μόνοι τους, χωρίς την παρουσία του Δ. Καραγιάννη, ο οποίος άλλωστε είναι κλινήρης και να ξεκαθαρίσουν την θέση τους;
Τουλάχιστον για να έχουν ένα ελαφρυντικό όταν θα κληθούν να απολογηθούν έναντι της Ομογένειας, για τα πεπραγμένα τους ως μέλη της διοίκησης των Νοσοκομείων Βαλουκλή.
Οι αποκαλύψεις για την αμαρτωλή και έκνομη διοίκηση Καραγιάννη, δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Περισσότερα στοιχεία θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής».

Γρηγόρης Κεσίσογλου