Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Εδώ και πολλά χρόνια οι φορείς των Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα, κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, τελούν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου και των πεσόντων μαζί του, το έτος 1453.
Δυστυχώς όμως σε αυτή την σημαντική τελετή, που περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Παλαιολόγου στην πλατεία Μητροπόλεως και στον Άγνωστο Στρατιώτη, η συμμετοχή του κόσμου συνήθως είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την εντύπωση, ότι πρόκειται για «εθιμοτυπική» τελετή που περιέχει μια δόση γραφικότητας.
Όμως στην πραγματικότητα, με την τελετή αυτή οι συμμετέχοντες δεν αποτίνουν μόνο φόρο τιμής, στον τελευταίο Αυτοκράτορα και τους υπερασπιστές της Πόλης. Όσοι εμβαθύνουν στην διαχρονική αξία εκείνης της θυσίας, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η τελετή είναι και μια υπόσχεση για αντίσταση στη λήθη, αντίσταση για την υπεράσπιση των αξιών μας, της ιστορικής μνήμης και εν τέλει της συλλογικής ταυτότητας μας.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την πρόσκληση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, για την τελετή μνήμης της Άλωσης.


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Εκδήλωση Μνήμης για την 562η Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Μνημόσυνο και Καταθέσεις Στεφάνων
Κυριακή 24 Μαΐου 2015, ώρα 9.45

Μνημόσυνο για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους πεσόντες μετ’ αυτού
στον Ιερό Πανεπιστημιακό Ναό της  Υπεραγίας Θεοτόκου Καπνικαρέας. 

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αυτοκράτορα στην Πλατεία Μητροπόλεως (10.30) και  στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (11.30).