Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ


Από την ομάδα νέων εθελοντών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, δύο νέα παιδιά, η Ελένη Σκούπα και η Ειρήνη Μαντζούρη, πρόσφατα ταξίδεψαν στην Πόλη, για να ξεκινήσουν ένα δύσκολο αλλά και πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα: Να καταγράψουν τις μνήμες των ομογενών μας, για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία της Ιστορίας της Πολίτικης Ρωμηοσύνης.
Στην επιστροφή τους υπέβαλαν στην Οι.Ομ.Κω. μία έκθεση από την οποία δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα. Να σημειωθεί ότι αυτή η εθελοντική δράση θα συνεχίσει και με άλλα ταξίδια στην Πόλη.

"Σας αποστέλλουμε μία σύντομη περιγραφή των λαογραφικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν από 29/1/2015 έως 11/2/2015 και έλαβαν χώρα σε διάφορα προάστια της Κωνσταντινούπολης.
Η ηλικιακή ομάδα η οποία κατεγράφη είναι κατά βάση άνω των εβδομήντα. Τα ονόματα των καταγραφομένων είναι τα ακόλουθα:

(ακολουθούν τα ονόματα των 15 ομογενών που καταγράφηκαν)

Εκτός δύο περιπτώσεων οι καταγραφόμενοι δέχτηκαν να ηχογραφηθούν και να βιντεοσκοπηθούν. Παρόλο, που δεν είχαμε προηγούμενη γνωριμία μαζί τους όλοι δέχτηκαν να μας αφηγηθούν και να μας εξιστορήσουν γεγονότα και στιγμές από την καθημερινή τους ζωή με βάση το ερωτηματολόγιο που είχαμε ετοιμάσει για το σκοπό αυτό.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποια από τα πεδία των ερωτήσεων:
- Βασικές πληροφορίες για την οικογένεια
- Το σπίτι και την καθημερινότητα τους
- Διατροφή και γεύματα
- Σχέσεις με τους γονείς - Διαπαιδαγώγηση
- Οικογενειακές εκδηλώσεις
- Παιχνίδι σχόλη - παιχνίδι
- Σχολείο
- Στρατιωτική θητεία
- Κοινότητα - κοινωνικά στρώματα - κοινωνικές σχέσεις

Το υλικό το οποίο συλλέχθηκε (ηχητικό και φωτογραφικό) θα επεξεργαστεί από εμάς με σκοπό να παραδοθεί στο αρχείο της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Θα πρέπει βεβαίως να γνωστοποιηθεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν κι άλλες αποστολές λαογραφικής καταγραφής.
Κατά την παραμονή μας στην Κων/πολη επισκεφτήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου μας δέχτηκε σε ακρόαση ο πατριαρχικός επίτροπος Σεβασμιώτατος Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν με τον τρόπο τους αφανώς και εμφανώς στην οργάνωση αυτής της αποστολής. Ειδικότερα τον κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη και τον κ. Μάριο Ηλιάδη. Για την τεχνική υποστήριξη των λαογραφικών καταγραφών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ) - Ωδείο Σίμωνος Καρά. (…)

Με εκτίμηση
Ελένη Σκούπα
(Γεωπόνος υπ. διδάκτωρ Α.Π.Θ.)
Ειρήνη Μαντζούρη
(Ιστορικός – Αρχαιολόγος - Ξεναγός)"