Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΒΑΚΟΥΦΙΟΥ



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ, Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στο πρώτο πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιείται από μη μουσουλμανικό βακούφι, αναφέρεται ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου (Βακούφι Ι.Ν. Παναγίας Νεοχωρίου) κ. Λάκης Βίγκας, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ihlas.

Όπως αναφέρει ο κ. Βίγκας, το θέμα του προγράμματος είναι «Κοινωνικά Δίκτυα και Μειονότητες» και έχει ως αντικείμενο την έρευνα για τον τρόπο χρήσης αυτών των δικτύων από τις μειονότητες. Μεταξύ των στοιχείων που θα ερευνηθούν είναι και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μέλη των μειονοτήτων κατά την χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο γενικότερο Πρόγραμμα Διαλόγου Κοινωνίας Πολιτών του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βίγκας στην συνέντευξη του αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα που εκτελούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα οποία έχει ενεργή συμμετοχή.
Το πρώτο ήταν αυτό που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, υπό τον τίτλο «Μειονοτικοί πολίτες – ισότιμοι πολίτες». Όπως ανέφερε ο κ. Βίγκας, «το πρόγραμμα ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των πολιτών που προέρχονται από μειονότητες σε σχέση με την διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, τις προσδοκίες τους ως πολιτών, την κατανόηση των δικαιωμάτων και των ευθυνών τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ωραίες δραστηριότητες στην Πόλη, στην Αλεξανδρέττα, στην Ίμβρο και την Τένεδο».
Για το δεύτερο πρόγραμμα, που πρόκειται να υλοποιήσει η Κοινότητα Νεοχωρίου σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Τουρκίας και ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, ο κ. Βίγκας μεταξύ άλλων είπε: «Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, είναι ένα πεδίο στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ελεύθεροι, εκφράζονται πιο άνετα. Από την άποψη αυτή νομίζω ότι είναι ωφέλιμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα εξετάσουμε ως πόσο οι μειονότητες μέσα στην κοινωνική ζωή ενδιαφέρονται με τα άλλα θέματα της χώρας, ως πόσο συσχετίζονται με τα πολιτικά προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας και πώς εκφράζουν την ταυτότητα τους. Επίσης θα εξετάσουμε το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα…»

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ, Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Βίγκα, εκφράζουν την τάση που υπάρχει στις περισσότερες μειονοτικές ομάδες της Τουρκίας και κυρίως στις μη μουσουλμανικές κοινότητες, να υπερβούν την φυσική εσωστρέφεια τους και να συντονιστούν καλύτερα με την κοινωνία της χώρας που ζουν.

Σε ό,τι αφορά την Ρωμαίικη κοινότητα, η προσπάθεια υπέρβασης της εσωστρέφειας, προσκρούει σε ένα πρόβλημα, που πλέον απειλεί σαν «ωρολογιακή βόμβα» την κοινότητα μας. Αναφερόμαστε στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο θα είναι ακόμη πιο αισθητό το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πολύ υψηλό ποσοστό γάμων μεταξύ ομογενών και προσώπων που δεν προέρχονται από την κοινότητα, είναι σοβαρή ένδειξη της αδυναμίας αναπαραγωγής της Ρωμαίικης κοινότητας.
Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να δημιουργήσει δύο τάσεις. Η πρώτη αφορά κυρίως τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη της κοινότητας, τα οποία θα περιχαρακωθούν περισσότερο και θα οδηγηθούν στο περιθώριο της κοινωνίας. Η άλλη αφορά τα νεότερα μέλη (και κυρίως αυτά που προέρχονται από μικτούς γάμους), τα οποία θα τείνουν να αφομοιωθούν από την πλειοψηφική μερίδα της κοινωνίας, χάνοντας τα στοιχεία της ταυτότητας τους.

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μέχρι σήμερα οι παράγοντες της Ρωμαίικης κοινότητας δεν έχουν επεξεργαστεί κάποιο πρόγραμμα ή ένα σχέδιο. Όμως είναι επείγουσα ανάγκη ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος, για την πληθυσμιακή ενίσχυση της κοινότητας μας. Σε αυτή την προσπάθεια της η Ομογένεια της Πόλης δεν θα είναι μόνη. Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) που εκφράζει την κοινότητα των εκπατρισμένων Πολιτών, έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι επειγόντως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα. Επίσης με σειρά ενεργειών της, επιδιώκει να συνδράμει στην αριθμητική ενίσχυση της Ομογένειας.
Αυτό που πλέον γίνεται επιτακτικό, είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο από κοινού, από την Κοινότητα της Πόλης και από την Οι.Ομ.Κω. για το φλέγον πρόβλημα του δημογραφικού.
Αυτή είναι η πρόκληση των εποχών μας. Ας ελπίσουμε το επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη, να αφορά το δημογραφικό πρόβλημα της ιστορικής κοινότητας μας. Κι επειδή δεν μπορούμε να ελπίζουμε ή να εξαρτώμεθα από την βούληση τρίτων, είναι προτιμότερο εμείς να φροντίσουμε για το μέλλον μας. Η Πολίτικη Ρωμηοσύνη στο σύνολο της, η Κοινότητα της Πόλης και η εκπατρισμένη κοινότητα, έχει αυτή τη δυνατότητα.

Γρηγόρης Κεσίσογλου