Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

«Διπλά καλά νέα για τις μειονότητες»



Η συνάντηση αντιπροσωπειών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) και του Συλλόγου Ιμβρίων (Αθηνών) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία και πολλών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα, δημοσιοποιήθηκε και σχολιάστηκε στον τουρκικό τύπο.
Η εφημερίδα SABAH, δημοσίευσε στις 14/12/2014, άρθρο με τίτλο «Διπλά καλά νέα για τις μειονότητες».
Το άρθρο που έχει τον υπότιτλο «Πρωθυπουργός Νταβούτογλου: Το συντομότερο δυνατό θα λειτουργήσει το Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο. Θα αρθούν τα εμπόδια στην διεξαγωγή εκλογών στα μειονοτικά βακούφια», μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, στις 5 – 6 Δεκεμβρίου, εκτός από τους Τούρκους της Δυτ. Θράκης συναντήθηκε και με εκπροσώπους των Ρωμιών της Ίμβρου και της Κωνσταντινούπολης. Στην συνάντηση ο Νταβούτογλου ενημερώθηκε λεπτομερώς σχετικά με τα προβλήματα, από τους Νικόλαο Ουζούνογλου, Πρόεδρο, Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, Γεν. Γραμματέα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, τον Πάρη Ασανάκη, Πρόεδρο και Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους Ρωμιούς Πολίτες και τονίζοντας ότι όποιος είναι μια φορά Πολίτης είναι πάντα Πολίτης, σημείωσε πως σε όσους έχουν φύγει από την Τουρκία, ‘η πόρτα είναι ανοικτή’.
Οι καταγόμενοι από την Τουρκία Ρωμηοί, του μετέφεραν την ενόχληση τους σχετικά με τον Κανονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων που ρυθμίζει θέματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα μειονοτικά βακούφια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2008 αλλά ακυρώθηκε το 2013.
«Επιλύστε την κρίση με τις εκλογές»
Στην συνάντηση ήρθε στην ημερήσια διάταξη και το Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο. Μετά από 49 χρόνια είχε δοθεί άδεια για την λειτουργία του ιδιωτικού Ρωμαίικου Δημοτικού σχολείου (Δημοτικό Αγίων Θεοδώρων). Όμως δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το κτίριο του γυμνασίου και λυκείου. Όπως ειπώθηκε ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε πως θα δοθεί η αναγκαία υποστήριξη στους Ρωμηούς της Τουρκίας για να ανοίξει το σχολείο ‘το συντομότερο δυνατό’.»
Η δημοσιοποίηση από τουρκική πηγή, μέρους των αιτημάτων που ετέθησαν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, είναι μια πρόσθετη ένδειξη για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε ο κ. Νταβούτογλου και το επιτελείο του, την συνάντηση με τις δύο αντιπροσωπείες.
Τόσο οι Ρωμηοί Κωνσταντινουπολίτες όσο και οι Ίμβριοι, τις τελευταίες δεκαετίες που έχουν εντείνει τον αγώνα τους για αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί από το κράτος της Τουρκίας, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν υπομονή αλλά και επιμονή στις διεκδικήσεις τους. Τους προσεχείς μήνες, οι εξελίξεις τουλάχιστον στο θέμα του εκλογικού κανονισμού και του γυμνασίου – λυκείου στην Ίμβρο, θα δείξει εάν διαθέτει ο κ. Νταβούτογλου την πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρωμηοί της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι τώρα προσπάθειες τόσο της Οι.Ομ.Κω. όσο και των Ιμβριακών σωματείων, εγγυώνται ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα της διεκδίκησης, ότι δεν θα πετάξουν τις ασπίδες για να «το βάλουν στα πόδια», όπως δυστυχώς κάνουν ορισμένοι παράγοντες Πολίτικων σωματείων, οι οποίοι μη αντιλαμβανόμενοι τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων ζητούν να διακοπεί ο διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση για να οδηγηθούμε σε μια αδιέξοδη απομόνωση. Η οποία σε τελική ανάλυση θα ωφελήσει εκείνες τις δυνάμεις της Τουρκίας, που επιδίωξαν την εκδίωξη των Ρωμηών από την πατρίδα τους.

Γρηγόρης Κεσίσογλου