Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ


Άνοιγμα και προβολή σε ένα διαφορετικό κοινό, που μέχρι σήμερα γνώριζε ελάχιστα για τα Σεπτεμβριανά του 1955, είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της έκθεσης «Τα Σεπτεμβριανά ‘εν θερμώ’ στα πρωτοσέλιδα» που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου», στο πολιτιστικό χώρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ‘Το Σπίτι της Κύπρου’.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, όσο και τις επόμενες ημέρες μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός επισκεπτών είχε την δυνατότητα για πρώτη φορά μέσα από τα πρωτοσέλιδα των Ελληνικών, Τουρκικών, Ομογενειακών, Βρετανικών και Κυπριακών εφημερίδων, με την ακατέργαστη ροή των ειδήσεων της κρίσιμης περιόδου 5-10 Σεπτεμβρίου 1955, δίχως σχόλια, να δημιουργήσουν προσωπική άποψη για τα γεγονότα.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Αγραφιάδης, την ημέρα των εγκαινίων κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε την σημασία του χώρου που γίνεται η έκθεση, για να προβληθούν σε ένα ευρύτερο κοινό τα Σεπτεμβριανά. Τόνισε συγκινημένος, ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη των γονιών μας, που βίωσαν εκείνη την τραγική νύκτα, η οποία σημάδεψε την ζωή τους.


Η κα Έλλη Χαριτωνίδου Κόβη, η «καρδιά της έκθεσης» όπως την χαρακτήρισε πολύ εύστοχα η παρουσιάστρια της τελετής των εγκαινίων, με ένα σύντομο χαιρετισμό υπογράμμισε την σημασία να γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Ελληνισμού της Πόλης. Επίσης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν από τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθ. Ε.Μ.Π. κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στους κρατικούς μηχανισμούς που οργάνωσαν το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών, στις ΝΑΤΟικές και ναζιστικές προεκτάσεις αυτών των μηχανισμών και σε άλλα ιστορικά στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ότι τα Σεπτεμβριανά δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένας σταθμός σε μια μακρά κρατική παράδοση, καταπίεσης, εξουθένωσης και εξαφάνισης μειονοτήτων.
Η έκθεση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για να ξεφύγουν παρόμοιες εκδηλώσεις από το στενό πλαίσιο του κύκλου των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών και γι’ αυτό ευχόμαστε να έχουν συνέχεια τέτοιες πρωτοβουλίες.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθημάς Ανατολής. Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας. Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας
Η ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, είναι 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2015.