Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΔΥΟ …ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΟΣ


Στη συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας, για την διάρρηξη και την ιεροσυλία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, από αρμοδίους της Κοινότητας πληροφορηθήκαμε περισσότερα, σχετικά με την βέβηλη εισβολή.
Οι δράστες, που ήταν δύο νεαροί, την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, κατά τις 2 και 30 το μεσημέρι, εισήλθαν από την κεντρική πύλη στον αυλόγυρο και κατευθύνθηκαν στον νάρθηκα της εκκλησίας. Εκεί, επωφελούμενοι από την αδράνεια του νεωκόρου, που όπως φάνηκε δεν επόπτευε τον χώρο, παραβίασαν την πλαϊνή θύρα και εισχώρησαν στον κυρίως ναό και στο «ιερό». Εκεί, η πρώτη τους κίνηση ήταν να αλλάξουν την θέση της κάμερας ασφαλείας για να μην τους καταγράψει. Στον χώρο παρέμειναν σχεδόν μισή ώρα και έφυγαν ανενόχλητοι.
Μετά την διάρρηξη, η εικόνα που συνάντησαν οι αρμόδιοι της Κοινότητας μέσα στο «ιερό» ήταν αποκαρδιωτική. Οι δράστες προκάλεσαν αναστάτωση και μικροζημιές ενώ αφαίρεσαν εγκόλπια, σταυρούς διαφόρων μεγεθών, ένα άγιο ποτήριο κι ένα σταυρό ευλογίας.
Μετά την διαπίστωση της διάρρηξης και ιεροσυλίας, κινητοποιήθηκε η επιτροπή της Κοινότητας, η οποία κάλεσε την αστυνομία που κατέφτασε και συνέλεξε στοιχεία και αποτυπώματα. Επίσης εξετάζονται οι καταγραφές από τις κάμερες ασφαλείας του ναού και του γύρω χώρου.
Σημειώνεται ότι τα ιερά σκεύη που εκλάπησαν, όπως και άλλα που βρίσκονται στο ναό, ήταν ασφαλισμένα για το ενδεχόμενο της κλοπής. Γι’ αυτό ειδοποιήθηκε και η ασφαλιστική εταιρεία που έχει ασφαλίσει την Κοινότητα. Επίσης ενημερώθηκαν παλαιοπώλες της Πόλης, στους οποίους ενδέχεται οι δράστες να επιδιώξουν την διοχέτευση των κλοπιμαίων.
Για την διάρρηξη ενημερώθηκε την επομένη, από τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Δημήτρη Ζώτο και ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, την επομένη της διάρρηξης λειτούργησε κανονικά.
Πληροφορούμαστε ότι παύτηκε από την θέση του ο νεωκόρος, ο οποίος ενώ είχε την ευθύνη επόπτευσης του χώρου, δεν επιτέλεσε τα καθήκοντα του με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό.

Η Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, εκτός από αυτό το δυσάρεστο γεγονός, πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα, για δύο οικόπεδα που έβγαλε σε πώληση με την διαδικασία ανοικτού πλειστηριασμού και προκάλεσε συζητήσεις.
Σε’ αυτό το θέμα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής» με άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία. Στο μεταξύ να σημειώσουμε ότι όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι της Κοινότητας, δεν έχει καμία βάση η φημολογία για ενοικίαση ή πώληση της αστικής σχολής Αγίου Δημητρίου. Άλλωστε στην συνέντευξη του που φιλοξενήσαμε στο προηγούμενο τεύχος της «Ανατολής», ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Ζώτος, είχε τονίσει ότι η σχολή θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ως κέντρο εκπαίδευσης, για τις ανάγκες της Κοινότητας και της Ομογένειας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου