Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η "ΑΝΑΤΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ (2)

Αρχίσαμε το οδοιπορικό στο νησί. Τις πιο πολλές ζημίες έχουν υποστεί τα Αγρίδια. Στην εκκλησία την Ευαγγελίστρια έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός τοίχος του ναού, φάνηκε το εντοιχισμένο  κιούπι ενώ και στο εσωτερικό υπάρχουν κοτρώνες. Ευτυχώς που δεν είχαμε λειτουργία.
 Η Ευαγγελίστρια στα Αγρίδια και το κιούπι που αποκαλύφθηκε με τον σεισμό
Πολλά σπίτια στην γειτονιά έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες και είναι για γκρέμισμα, έχουν ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες για να έρθουν να επιληφθούν. Ο μουχτάρης, ο Δημήτρης Ψαρρός, επιβλέπει τα μηχανήματα που επιδιορθώνουν τον δρόμους του χωριού.

Ο Δημ. Τόλιος με τον μουχτάτη των Αγριδίων στο "μουχταρλίκη" (επάνω) και ο Αργύρης Ποντικάκης με Αγριδιώτες (κάτω)

Στους Αγίους Θεόδωρους είναι ελάχιστες οι ζημίες. Όμως στο ιερό του Αη Γιώργη είναι σημαντικές και ο π. Αστέριος μας καλεί να δούμε τις ρωγμές.
 Ο π. Αστέριος, ο μουχτάρης των Αγ. Θεοδώρων Στράτος Ζούνης με τον Δημ. Τόλιο στην εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (επάνω) και οι ρωγμές στην εκκλησία (κάτω)

Στο Γλυκύ όμως η εκκλησία έχει σημαντικές ζημίες. Κατέρρευσε όλη η εξωτερική σκεπή και το στέγαστρο. Μεγάλη ζημία. 
Μεγάλες οι ζημιές στην εκκλησία στο Γλυκύ
Συναντήσαμε και τον Αργύρη τον νέο μουχτάρη του Γλυκέως και μας κέρασε τσάι στο καφενείο στο μεϊντάνι και τα είπαμε ένα χεράκι. Στεναχωριέται γιατί  το ενδιαφέρον ορισμένων είναι μόνο για την εκκλησία και όχι για τα σπίτια του Ρωμηών.

Στο Σχοινούδι, στο γήπεδο, μια μεγάλη τέντα της Ερυθράς Ημισελήνου είναι στημένη για περίπτωση ανάγκης. Ακόμη κουνάει και το νιώθουν τα βράδια.
 
 Ο νέος μουχτάρης του Γλυκέως κ. Αργύρης κουβαλά νερό για να φτιάξει τσάϊ στους επισκέπτες

Τις μέρες που ήμασταν στην Ίμβρο κυκλοφορούσαν 2 Έλληνες μηχανικοί σταλμένοι από την ΟΙΟΜΚΩ για να καταγράψουν τις ζημίες και να αναφέρουν στην Ομοσπονδία ακριβώς τις καταστροφές. Μείνανε στο νησί 24 ώρες, δεν τους είδαμε αλλά βρήκαμε τις κάρτες τους από τα σημεία που πέρασαν.
 Τα χορταριασμένα μνήματα στο Γλυκύ
 Ο Δημ.Τόλιος με την οικογένεια Γραφιαδέλη