Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΜΒΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


 Στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρις Ασανάκης

Ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας, στις 8 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «1912 – 1923: Ίμβρος, τω καιρώ των Ελλήνων»
Η εκδήλωση ήταν μία αναδρομή στην Ίμβρο της περιόδου 1912 – 1923, που σημάδεψε την μοίρα του νησιού και των κατοίκων του. Το σπάνιο υλικό που παρουσιάστηκε, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το πλούσιο αρχείο του κ. Ιωακείμ (Μάκη) Μπουτάρα, ο οποίος πραγματοποίησε την σχετική έρευνα και την παρουσίασε.
Σχετικά με την εκδήλωση, που οι περισσότεροι παριστάμενοι Ίμβριοι την χαρακτήρισαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θα διαβάσετε περισσότερα στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής». Εδώ θα σταθούμε κυρίως σε μια είδηση που βγήκε από την εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρις Ασανάκης στον χαιρετισμό του, ενημέρωσε το ακροατήριο, ότι κατά την προσεχή επίσκεψη του την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί την έδρα του Συλλόγου Ιμβρίων στην Νέα Σμύρνη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέπτεται σύλλογο εκπατρισμένων ομογενών από την Τουρκία.
Όπως πληροφορηθήκαμε στην συνέχεια, συνομιλώντας με σημαίνοντα στελέχη του Συλλόγου Ιμβρίων, η πρόσκληση στον κ. Νταβούτογλου είχε γίνει πριν δύο χρόνια, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, κατά το δείπνο που παρατέθηκε από την τουρκική πρεσβεία προς τον Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας σε εστιατόριο του Παλ. Φαλήρου (Διάβασε σχετικά: http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_755.html )
Να σημειωθεί ότι στο ίδιο δείπνο είχε παραβρεθεί και το προεδρείο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.). Στη συνέχεια όμως η Οι.Ομ.Κω. δέχθηκε ανυπόστατες επιθέσεις από στελέχη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Η διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. κατηγορήθηκε ότι παρακάθησε σε «μυστικό δείπνο» με τον κ. Νταβούτογλου, ότι οι εκπρόσωποι της Οι.Ομ.Κω. παραβρισκόμενοι στην συνάντηση αυτή επέδειξαν ενδοτική ή και εθνικά επικίνδυνη στάση.
Βέβαια η πολεμική αυτών των στελεχών κατά της Οι.Ομ.Κω. δεν είχε καμία απήχηση στα μέλη - συλλόγους της ομοσπονδίας, τα οποία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστήριξης της διοίκησης της Οι.Ομ.Κω. (Διάβασε σχετικά: http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html )
Ενώ, τα προαναφερόμενα στελέχη προσπάθησαν – ανεπιτυχώς - να ξεσηκώσουν ένα κουρνιαχτό αντίδρασης για το δείπνο με τον κ. Νταβούτογλου, οι Ίμβριοι αξιολόγησαν το δείπνο στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουν χαράξει οι σύλλογοι των Ιμβρίων, ως θετικό βήμα για την προώθηση των αιτημάτων τους.
Έτσι εξηγείται και η αποδοχή της πρόσκλησης από τον κ. Νταβούτογλου, διότι όπως μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του Συλλόγου Ιμβρίων, η τουρκική κυβέρνηση βλέπει τους Ίμβριους ενωμένους και ως αποφασισμένο συνομιλητή. Από την άλλη, φαίνεται ότι ο πολύς θόρυβος ορισμένων, εναντίον της Οι.Ομ.Κω., δημιουργεί την εικόνα διχασμού στους κόλπους των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών, κι αυτό εξασθενεί την θέση της Οι.Ομ.Κω.
Πράγματι είναι αξιοσημείωτο, ότι ενώ η διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. δέχτηκε μέχρι και «χτυπήματα κάτω από την μέση» επειδή τόλμησε να προωθήσει άμεσα στην τουρκική κυβέρνηση τα αιτήματα των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών, δεν βρέθηκε κάποιος παράγοντας Ιμβρίων να κατηγορήσει (για το ίδιο γεγονός) την διοίκηση του Συλλόγου Ιμβρίων για «ενδοτισμό».
Και ενώ οι Ίμβριοι, σημειώνουν πρόοδο (όπως η λειτουργία του σχολείου) στην στρατηγική τους για ανασύσταση της ελληνικής κοινότητας του νησιού, ο εκπρόσωπος των Κωνσταντινουπολιτών της οικουμένης, η Οι.Ομ.Κω. καλείται παράλληλα με την δράση της για τα δίκαια της Πολίτικης Ρωμέϊκης κοινότητας, ν’ αντιμετωπίσει και όσους επιδιώκουν την αδρανοποίηση ή και την διάλυση της.
Διότι, όπως πληροφορούμεθα στις προσεχείς εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2014, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Οι.Ομ.Κω., έχει σχηματιστεί μια ετερόκλητη συμμαχία με σκοπό την εκλογή κάποιων φιλόδοξων σωματειακών παραγόντων στην διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. οι οποίοι προφανώς στη συνέχεια θα επιδιώξουν να παραλύσουν την λειτουργία της διοίκησης. Όπως φαίνεται ένα από τα «βέλη στην φαρέτρα» των πολεμίων της Οι.Ομ.Κω. θα είναι και το περιβόητο πλέον «δείπνο Νταβούτογλου», αλλά και γενικότερα τα διαβήματα της Οι.Ομ.Κω. προς τις τουρκικές αρχές.

Γρηγόρης Κεσίσογλου
 
Ο κ. Μάκης Μπουτάρας παρουσιάζει την έρευνα του