Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ "ΕΝ ΘΕΡΜΩ" ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «ΤΟ ΕΒΔΟΜΟΝ του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. για την 58η Επέτειο των γεγονότων της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 επέλεξε να συνεισφέρει στην ιστορική μνήμη με την συλλογή και παράθεση των πρωτοσέλιδων των Ελληνικών, Τουρκικών, Βρετανικών και Ομογενειακών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης από 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1955 με την έκθεση
ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ «ΕΝ ΘΕΡΜΩ» στα πρωτοσέλιδα.
Η παρούσα έκθεση, με την δίχως σχόλια παράθεση της «ακατέργαστης ροής ειδήσεων» σε μια εποχή που η τηλεόραση δεν υπήρχε, αλλά μόνο το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες, των οποίων ο ρόλος σε όλες τις χώρες ήταν πολύ σημαντικός σε σχέση με το σήμερα και στον απόλυτο έλεγχο των κυβερνήσεων, αφήνει στους επισκέπτες της να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Στην έκθεση αυτή η διερεύνηση αφορά τα εξής στοιχεία:
- Η συμμετοχή ορισμένων εφημερίδων στην Τουρκία και Αγγλία  στην προετοιμασία των Σεπτεμβριανών λόγω του ελέγχου δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες.
- Την καθυστέρηση του Ελληνικού τύπου στην ενημέρωση του κοινού.
- Την  προσπάθεια συγκάλυψης του μεγέθους των μαζικής κλίμακας εγκλημάτων από τις εφημερίδες που συμμετείχαν στην προετοιμασία
-  Η προσπάθεια υποβάθμισης των γεγονότων για να μην διαταραχθεί το αρραγές» μέτωπο στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και για άλλες σκοπιμότητες.
-  Ο βαθμός αντίδρασης των εφημερίδων που τα στελέχη τους δεν είχαν γνώση της προετοιμασίας του Πογκρόμ.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει από 7 – 9 / 9 / 2013 τις ώρες (από 10,00 έως 19.00)
στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινοπολιτών Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 7η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.30 στον ίδιο χώρο.

Η Έκθεση θα επαναληφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία και σε άλλο χώρο προς εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως