Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ» ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ


 Στην Αλεξανδρέττα, οι εκπρόσωποι όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών, συναντήθηκαν στις 1 Μαΐου 2013 και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Χαλεπίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Παύλου και του Μητροπολίτη Χαλεπίου των Συροϊκωβιτών κ. Ιωάννης Αβραάμ, που έχουν απαχθεί από τις 22 Απριλίου 2013.
Στην συγκέντρωση που έγινε στην Ελληνορθόδοξη  εκκλησία της Αντιόχειας συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Μουφτή Τζαφέρ Ερόλ, ο εκπρόσωπος των Αλεβητών Νασρετίν Εσκίοτζακ, ο πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Σαούλ Τζενουντίογλου, ο πρόεδρος της κοινότητας του Αρμενικού χωριού Βακιφλί Τζεμ Τσαπάρ, ο προϊστάμενος της Καθολικής Εκκλησίας Ντομένικο Μπέρτογλου, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης κοινότητας Σαμάνταγ, Ντμιάν Εμέκτας, οι ιερείς της Αντιόχειας Δημήτρης Ντογούμ και Γιάννης Ντελουλέρ, ο πρόεδρος του συλλόγου Χορωδίας Πολιτισμών Γιλμάζ Οζφιράτ, ο πρόεδρος του βακουφίου της Ορθόδοης Εκκλησίας Αντιοχείας Φαντί Χουρίγκιλ.
Ο τελευταίος, αφού επεσήμανε την κουλτούρα συνύπαρξης, ανοχής, συμβιβασμού, αγάπης και ειρήνης που υπάρχει στην περιοχή, δήλωσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά λύπη μας εξαιτίας της απαγωγής κληρικών που υπηρετούν την πνευματικότητα και προσπαθούν να διαδώσουν αυτό που είναι κοινός λόγος όλων των θρησκειών, την ανωτερότητα και τις εντολές του Θεού. Ευχόμαστε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα και να αφεθούν ελεύθεροι οι απαχθέντες, να επιστρέψουν στις εκκλησίες τους.
Η Αλεξανδρέττα είναι μια εξαιρετική περιοχή, η οποία υπήρξε το επίκεντρο εννοιών όπως ο διάλογος μεταξύ θρησκειών, η συμμαχία πολιτισμών, η ειρηνική συμβίωση, έννοιες που επί αιώνες αναζητεί όλος ο κόσμος…
Εμείς μπορεί να τελούμε τις λατρείες μας σε διαφορετικούς χώρους, όμως επειδή πιστεύουμε σε ένα Θεό, με αγάπη σήμερα συγκεντρωθήκαμε στην Εκκλησία μας.
Εμείς που ζούμε στην Αντιίχεια κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας την ειρηνική συνύπαρξη και την ανοχή. Το σημαντικότερο καθήκον μας είναι να κληροδοτήσουμε αυτή την κληρονομιά στις επόμενες γενιές…»
Μετά τον Χουρίγκιλ τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών και εξέφρασαν την ευχή τους να απελευθερωθούν οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες..
Ο  εκπρόσωπος του Μουφτή Τζαφέρ Ερόλ, δήλωσε ότι στον Ισλαμικό πολιτισμό δεν υπάρχει θέση στον φόνο και στην «εχθροποίηση» του άλλου. Ο εκπρόσωπος των Αλεβητών Εσκίοτζακ, επεσήμανε την ενωτική ισχύ της θρησκείας. Ο εκπρόσωπος των Εβραίων δήλωσε ότι μοιράζεται την λύπη της Ορθόδοξης κοινότητας και εξέφρασε την συμπαράσταση του. Ο εκπρόσωπος των Καθολικών είπε η εικόνα της αυλής της εκκλησίας, με τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών, αρκεί για να εκφράσει την Αντιόχεια.
Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων, είπε καμιά ιδεολογία δεν είναι σημαντικότερη από την ανθρώπινη ζωή.
Ο ιερέας Δημήτρης Ντογούμ είπε, όταν δολοφονείται ένα παιδί στις ΗΠΑ, όταν εκρήγνυται μια βόμβα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, όταν στην Συρία δολοφονήθηκε πριν από λίγο καιρό ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ηγέτης, νιώσαμε και νιώθουμε την ίδια μεγάλη λύπη και γι’ αυτό οι Ορθόδοξοι θα εορτάσουν την Ανάσταση πικραμένοι.
Παρόμοια μηνύματα έδωσαν και οι άλλοι εκπρόσωποι. Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για τους απαχθέντες δύο ιεράρχες, γεγονός που εντείνει την αγωνία.
Προκαλεί εντύπωση ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες της Δύσης, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους Χριστιανούς της περιοχής αλλά και γενικότερα όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους, η παρουσία και η δράση των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων στην Συρία.
Όπως φαίνεται η Συριακή αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Χριστιανών της Συρίας, από την δράση των φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών που έχουν εισρεύσει στην χώρα.
Ο πολιτισμένος κόσμος να δηλώσει κατηγορηματικά προς την αντιπολίτευση της Συρίας, ότι η δράση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών στοιχείων δεν ευνοεί την υπόθεση της. Επίσης θα αναμέναμε από τις ΗΠΑ και γενικότερα την Δύση να ζητήσουν από την Τουρκία και τις άλλες χώρες που συνορεύουν με την Συρία να σταματήσουν την διευκόλυνση των φανατικών ισλαμιστικών ομάδων.
Η Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των Χριστιανών της Συρίας. Όμως στηρίζοντας την Αμερικανική πολιτική για ανατροπή του Άσαντ χρησιμοποιώντας τους ισλαμιστές τρομοκράτες, ουσιαστικά θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια των Χριστιανών της περιοχής.
Μπορεί το Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας να κινητοποιείται για την απελευθέρωση των δύο ιεραρχών, όμως η μέχρι τώρα πολιτική της χώρας, είναι αυτή που έμμεσα υποθάλπει τους απαγωγείς των δύο μητροπολιτών.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.