Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Το γνωστό εθνικιστικό έντυπο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» στο τεύχος της 11ης Νοεμβρίου 2012, έγραφε υπό τον τίτλο «Τα πήραν οι Κωνσταντινουπολίτες για το τραπέζωμα στον Νταβούτογλου» και υπέρτιτλο «ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ» τα εξής:
«Είναι αλήθεια πως οι σχέσεις αυτόν τον καιρό μεταξύ του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), δεν είναι στην καλύτερη τους φάση. Η δε Κοινή Ανακοίνωση Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων κατά του Συλλόγου, τα έκανε χειρότερα. Όμως, η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., δεν θα έπρεπε να μιλάει, μιας και ευθύνεται για το ΑΙΣΧΟΣ του τραπεζώματος του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Παλαιό Φάληρο, όταν οι Έλληνες πατριώτες εκδήλωναν την αντίθεση τους στην έλευση εδώ του ανθέλληνα Τούρκου ΥΠΕΞ, στο άγαλμα των πεσόντων στα Ίμια. Η απάντηση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., είναι μια περήφανη ΕΘΝΙΚΗ απάντηση σε όσους αναπαράγουν με τις καταδικαστέες πρακτικές τους, τις ενδοτικές πολιτικές του Φαναρίου.»
Το δημοσίευμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» συνεχίζει με την παράθεση της ανακοίνωσης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και καταλήγει με την εξής παράγραφο:
«Η παραπάνω ανακοίνωση, αναδεικνύει στην ευρύτερη κοινή γνώμη και τον πόλεμο χαρακωμάτων που υφίσταται στους κόλπους των Ελλήνων της Βασιλεύουσας, μεταξύ όσων διατηρούν μέσα τους την σπίθα του Ελληνισμού και όσων υποτάσσονται στα ενδοτικά κελεύσματα της εποχής».

Οι συντάκτες της εν λόγω ανακοίνωσης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (http://www.cpolitan.gr/wp-content/uploads/2012/11/apantisi-syllogou-pros-oiomko.pdf), πρέπει να προβληματιστούν από το παραπάνω δημοσίευμα, για την «τροφή» που προσφέρουν σε ελλαδικούς εθνικιστικούς κύκλους, όχι μόνο για να παρεμβαίνουν σε θέματα που αφορούν τα Κωνστατινουπολίτικα σωματεία (τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε καν επιφανειακά), αλλά και να εξαπολύουν αήθεις επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δηλαδή κατά του θεσμού που οι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες θα έπρεπε να προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού.
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η εν λόγω ανακοίνωση, που δημιουργεί ερωτηματικά για την στάση του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του Συλλόγου στις 12/10/2012, με αφορμή την επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα, διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Πλανάται οικτρά η Διοίκηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) και ο Πρόεδρος αυτής καθηγητής κ. Νίκος Ουζούνογλου ότι με τραπεζώματα θα επιλυθούν προβλήματα όπως π.χ. η λειτουργία της ΙΕΡΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ. 
Δυστυχώς, για τους αιθεροβάμονες των ανωτέρω αντιλήψεων η τουρκική πολιτική βασίζεται στα «ανταλλάγματα»…»
Μπορεί η παραπάνω διατύπωση να αποσκοπεί στην άσκηση πολεμικής κατά της Οι.Ομ.Κω. και ιδιαίτερα του προέδρου της, δίνοντας την εντύπωση ότι οι συντάκτες του δελτίου τύπου έχουν προσωπικές διαφορές με τον κ. Ουζούνογλου. Όμως αναρωτιόμαστε εάν οι συντάκτες της αντιλαμβάνονται ότι με όσα γράφουν περιλαμβάνουν στους «αιθεροβάμονες» και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος συνομιλεί με τους αρμοδίους της τουρκικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Τα ερωτηματικά μας για την στάση της διοίκησης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετατρέπονται σε σοβαρό προβληματισμό, διαπιστώνοντας στον ιστότοπο του Συλλόγου, την φιλοξενία άρθρου του κ. Γ. Καραμπελιά (http://www.cpolitan.gr/?p=1634), όπου σ’ ένα σημείο διαβάζουμε τα εξής:
«…Η ελλαδική εκκλησία έχει κομματιαστεί στα πέντε και επιδιώκεται η πλήρης υπαγωγή της σε ένα πατριαρχείο που, αντί να διεκδικεί την απελευθέρωσή του από το τουρκικό κράτος, υπονομεύει συστηματικά τα τελευταία υπολείμματα αυτονομίας της ελλαδικής εκκλησίας – και ο «εθνικιστής» Χριστόδουλος δεν είναι πλέον εδώ...» 
Δεν γνωρίζουμε εάν η Διοίκηση του Συλλόγου υιοθετεί αυτές τις απόψεις, όμως η φιλοξενία τους στον επίσημο ιστότοπο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεση αποδοχή τους.

Στις κλασικές τιμητικές πινακίδες που απονέμει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στα τιμώμενα πρόσωπα, ο Σύλλογος περιγράφεται ως «θεματοφύλακας και συνεχιστής των ιδεωδών και παραδόσεων της Κωνσταντινούπολης».
Είναι προφανές ότι όσα αναφέρουμε παραπάνω για την στάση της διοίκησης του Συλλόγου έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βρίσκονται σε αντίφαση με τον ρόλο του «θεματοφύλακα και συνεχιστή» που θα ήθελε να διαδραματίσει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην ελληνική κοινωνία.
Όσοι έχουν φέρει τον Σύλλογο σε σημείο αποστασιοποίησης από την Πολίτικη ταυτότητα του, θα πρέπει να προβληματιστούν γι’ αυτή την κατάσταση.
Πόσο μάλλον που ακόμη και με απλή πολιτική κρίση γίνεται αντιληπτό ότι η παρούσα διοίκηση έχει οδηγήσει τον Σύλλογο, χωρίς την έγκριση των μελών του, σε ένα σταυροδρόμι: Η μία κατεύθυνση οδηγεί σε στενότερο εναγκαλισμό με τον ελλαδικό εθνικισμό και τον ακροδεξιό χώρο. Η άλλη κατεύθυνση είναι αυτή που ακολουθεί η Πολίτικη Ρωμιοσύνη, στην Πόλη και την Διασπορά. 
Παρά ταύτα ελπίζουμε, οι υπεύθυνοι να λάβουν τα μηνύματα και να λογαριάσουν πολλές φορές τις επόμενες κινήσεις τους, ούτως ώστε να αποφύγουν αδιέξοδες επιλογές.
Γρηγόρης Κεσίσογλου