Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο κ. Άλκης Ρήγος
Το συνέδριο που οργάνωσε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής, με τίτλο «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», εξελίσσεται στο ξενοδοχείο Caravel, με μεγάλη επιτυχία, από άποψη συμμετοχής και ενδιαφέροντος.

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας με το πρόγραμμα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων σημειώναμε «…Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει (…) ερευνητές των οποίων οι εργασίες έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αμφισβητήσεις…».
Τελικά, όπως κατά κάποιο τρόπο είχαμε προβλέψει, τόσο την πρώτη μέρα όσο και το Σάββατο 15/12, οι εισηγήσεις και τα σχόλια κάποιων εισηγητών ανέβασαν την θερμοκρασία στην αίθουσα. 
Τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν ένταση, ήταν κυρίως ο χαρακτηρισμός από τον κ. Α. Γκίκα, ως «ιμπεριαλιστικής επέμβασης» της Ελληνικής στρατιωτικής απόβασης στη Σμύρνη το 1919 και η αμφισβήτηση του χαρακτηρισμού «γενοκτονία Ελλήνων Μικρασιατών» από τον κ. Π. Κονόρτα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι εντυπωσιακή ήταν η διεισδυτική εναρκτήρια ομιλία του κ. Άλκη Ρήγου, ο οποίος έθιξε καίρια ζητήματα, που αφορούν τον Μικρασιατικό προσφυγικό πληθυσμό. Όσοι ενδιαφέρονται και εργάζονται για το παρόν και το μέλλον του Μικρασιατικού Ελληνισμού, θα έπαιρναν σημαντικά εφόδια εάν μελετούσαν προσεκτικά την ομιλία του κ. Ρήγου.
Περισσότερα για το συνέδριο στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».

 
 Στο τραπέζι, πρώτος από αριστερά ο κ. Γκίκας, που με την εισήγηση του προκάλεσε ζωηρή συζήτηση. Δίπλα του η κα Σ. Αναγνωστοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την περίοδο 1918 - 1922. Οι παρεμβάσεις της Αθήνας για την χειραγώγηση του Οικ. Πατριαρχείου, την περίοδο αυτή, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της εισήγησης της.

 Ο κ. Κονόρτας (πρώτος από δεξιά), άναψε φωτιές με την εισήγηση του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.