Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΚΙ ΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Στο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), προς τιμή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου  και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στο Συσσίτιο της Αγίας Τριάδας (Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012), ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ταταούλων κ. Δημήτρης Ζώτος, παρουσίασε το θέμα της Απογραφής Ακίνητης Περιουσίας.
Ο κ. Ζώτος ανέφερε τα εξής:
«Το Διοικητικό του ΣΥΡΚΙ, έλαβε την απόφαση απογραφής της ακίνητης περιουσίας των Κοινοτήτων της Πόλεως και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, σε συνεργασία με τα διοικητικά σώματα των Κοινοτήτων. Η πρωτοβουλία της απογραφής αποσκοπεί αφ’ ενός την καταγραφή των ακινήτων σε σύγχρονη, δηλαδή σε ηλεκτρονική μορφή και αφ’ εταίρου, την από κοινού δημιουργία περιεχομένου λεπτομερών πληροφοριών της εθνικής μας κληρονομιάς…»
Το Πρόγραμμα Απογραφής περιλαμβάνει:
- Δημιουργία ηλεκτρονικού προγράμματος απογραφής.
- Επικοινωνία με τις Επιτροπές των Κοινοτήτων.
- Ταξινόμηση ανά κατηγορίες των τίτλων ιδιοκτησίας.
- Εγκατάσταση προγράμματος και εκπαίδευση περί αυτού.
- Μηχανογράφηση.
- Παράδοση στον διαχειριστή.
Στην βάση δεδομένων θα περιλαμβάνονται στοιχεία, όπως:
- Στοιχεία τίτλου ιδιοκτησίας.
- Δηλωτικό του 1936.
- Διεύθυνση.
- Επιτροπή αρχαιοτήτων.
- Δημαρχία και κτηματολόγιο.
- Υπόλοιπα στοιχεία.

Η Απογραφή Ακίνητης Περιουσίας, είναι ένα σημαντικό βήμα του ΣΥΡΚΙ, στην κατεύθυνση του ελέγχου και της παρακολούθησης της κοινοτικής περιουσίας. Οι πρόσφατοι νόμοι για την επιστροφή καταπατημένων βακουφικών περιουσιών, αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα με τις κοινοτικές περιουσίες. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε άγνοια των διοικητικών επιτροπών για την ακίνητη περιουσία που ανήκε στο ευαγές ίδρυμα τους (βακούφι), ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην εξεύρεση των εγγράφων που πιστοποιούν την κυριότητα των ακινήτων.
Η συγκρότηση του αρχείου με τις κοινοτικές ακίνητες περιουσίες είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ορθολογική διαχείριση αυτών. Όμως είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί και με ένα μηχανισμό ελέγχου του τρόπου αξιοποίησης αυτών των περιουσιών, για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.
Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των σημαντικών βημάτων, είναι η συνεργασία των διοικητικών σωμάτων των ευαγών ιδρυμάτων με τον ΣΥΡΚΙ. Είναι η ευκαιρία, για να δείξουν οι επίτροποι των κοινοτήτων προς πάσα κατεύθυνση, ότι είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τόσο τις κοινοτικές περιουσίες απ’ όσους εποφθαλμιούν να τις οικειοποιηθούν για την καλοπέραση τους, όσο και τους ίδιους από τις διαβρωτικές διαδόσεις για κακοδιαχείριση και ιδιοτελή εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.