Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

(Συνέχεια του άρθρου που αναρτήσαμε στην σελίδα: http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html )

Το δημοσίευμα της στήλης «Εξω(φρεν)ικών» (εφημερίδα Το Παρόν) για την ομογένεια της Πόλης, (βλέπε σχετικά http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html ) μας δίνει μία καλή ευκαιρία για να εξετάσουμε την ορθότητα των «αντιλήψεων» που αναπτύσσονται στους κόλπους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την Συνθήκη της Λωζάννης, οι γενιές των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, ήλπιζαν η Ελλάδα να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας τους και το στήριγμα στις δύσκολες ώρες τους.

Μοιράστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις χαρές και τις λύπες, της Ελλάδας. Ας θυμηθούμε μόνο τους Πολίτες που ήρθαν να πολεμήσουν εθελοντικά μαζί με τον Ελληνικό στρατό το 1940, μετά το ΟΧΙ κατά της φασιστικής Ιταλίας.
Οι Έλληνες της Πόλης πίστεψαν ότι μια ισχυρή Ελλάδα θα είναι δύναμη γι’ αυτούς, ενώ μια ανίσχυρη Ελλάδα θα τους καθιστά ευάλωτους. Έτσι πίστεψαν…
Δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Τα γεγονότα τους διέψευσαν επανειλημμένα. Από την αρχή, όταν οι Έλληνες πρόκριτοι της Πόλης, εξαναγκάστηκαν με απειλές και βία, να υπογράψουν «εθελοντική παραίτηση» από δικαιώματα που παρείχε η Συνθήκη της Λωζάννης στην μειονότητα, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν την στήριξη της Ελλάδας.
Ας αφήσουμε στην άκρη τα αντιμειονοτικά μέτρα, την στράτευση των 20 ηλικιών και τον καταστροφικό Φόρο Περιουσίας, που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της τριπλής κατοχής στην Ελλάδα. Όμως στο πογκρόμ των Σεπτεμβριανών, στις Απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων το 1964, στις διαδοχικές ανθελληνικές και αντιμειονοτικές εκστρατείες, οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, ένιωσαν πολύ, μα πάρα πολύ, μόνοι…
Δεν αρκεί η Αθήνα, να ισχυρίζεται ή να πιστεύει ότι είναι το «εθνικό κέντρο». Θα έπρεπε να το αποδεικνύει και στην πράξη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στον ρόλο του εθνικού κέντρου, όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Τουρκίας, αλλά για το σύνολο του εξωελλαδικού Ελληνισμού. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Τα παθήματα του Κυπριακού Ελληνισμού εξαιτίας των πολιτικών της Αθήνας; Την εγκατάλειψη του Ελληνισμού των Βαλκανίων ή του Καυκάσου από το «εθνικό κέντρο» επί πολλές δεκαετίες;
Παρά ταύτα, όσοι επιμένουν ότι η Αθήνα είναι το «εθνικό κέντρο» του Ελληνισμού, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιο είναι το σχέδιο του εθνικού κέντρου για τον Ελληνισμό της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου;»
Όμως μάλλον θα ήταν μάταιο να αναμένουμε κάποιο σχέδιο, όταν το «κέντρο» δεν έχει εθνικό σχέδιο, ούτε καν για τον ελλαδικό Ελληνισμό. Η τραγωδία που ζει ο λαός της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι η αδιάψευστη επιβεβαίωση της ανυπαρξίας «εθνικού κέντρου».
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η διπλωματική ελίτ επιζητεί την αναγνώριση του ελλαδικού κράτους ως «εθνικού κέντρου», η πολιτική «ελίτ» βουλιάζει το σκάφος της χώρας στα χρέη, στην κρίση και την διεθνή ανυποληψία.
Η στάση αυτή της διπλωματικής ελίτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρχοντοχωριατισμός, από τον οποίο πάσχει εκ γενετής το ελλαδικό κράτος, το οποίο δυστυχώς δεν μπόρεσε ποτέ να εξελιχθεί από «Πριγκηπάτο του Μορέως» σε εθνικό κέντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Και τώρα ζητούν από την Ομογένεια της Πόλης, να αναγνωρίσει τον ρόλο της Αθήνας ως «εθνικό κέντρο» και να λογαριάσει τις κινήσεις της, ούτως ώστε αυτές να μην χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία σε θέματα της Θράκης..!

Μετά από τις πικρές εμπειρίες εννέα δεκαετιών κι έχοντας φτάσει στο κατώφλι της οριστικής εξαφάνισης, ο Ελληνισμός της Πόλης αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση: Να αγωνιστεί για την επιβίωση της ως Ελληνική – Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης, βασιζόμενη πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις και στην δική της στρατηγική.
Η άλλη επιλογή είναι να εγκλωβιστεί στην «λογική» του «εθνικού κέντρου» και να συμβιβαστεί με το τέλος της. Αφού άλλωστε, για κάποιους διπλωματικούς (και άλλους) κύκλους της Ελλάδας, η ομογένεια της Πόλης είναι μια «τελειωμένη υπόθεση».
Σε αυτή την «στρατηγική επιβίωσης» της Ομογένειας, η αξιοποίηση των κοινοτικών ακινήτων, στην οποία αναφέρεται και το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ενδεχομένως κάποιοι, προερχόμενοι από τους κόλπους της ομογένειας, να επιδιώξουν προς ίδιον όφελος την «αξιοποίηση» αυτής της περιουσίας. Επίσης, στη σημερινή Τουρκία, όπως συζητείται ευρέως, για να προχωρήσει η υλοποίηση ενός κερδοφόρου έργου, είναι απαραίτητο να δοθεί ένα ποσοστό συμμετοχής σε κάποιο από τα νέα επιχειρηματικά τζάκια, που έχουν στενές σχέσεις με την κυβερνώσα παράταξη. Άλλωστε, από «αξιοποίηση προς ίδιον όφελος» και την υποχρεωτική «μοιρασιά» μιας κερδοφόρας επένδυσης με κυβερνητικούς επιχειρηματίες, έχει πλούσια παράδοση και γνώση η Ελλάδα.
Για να περιοριστεί στο βαθμό του εφικτού, ένας νέος κύκλος λεηλασίας της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας, επιβάλλεται το συντομότερο η σύσταση ενός θεσμικού μηχανισμού που θα αξιολογεί με διαφανή τρόπο τα επενδυτικά σχέδια για τα κοινοτικά ακίνητα.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, υπό την προεδρία του κ. Λάκη Βίγκα, είναι σημαντικές και ευελπιστούμε να έχουν συνέχεια και αποτελεσματικότητα.
Πάντως, όσοι ανησυχούν για την τύχη της ομογενειακής κοινοτικής περιουσίας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, η Πολίτικη Ρωμιοσύνη, διαθέτει εκείνες τις δυνάμεις που δεν θα «παραδώσουν την Πόλη» αυτοπροαιρέτως και αμαχητί.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.