Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», στην στήλη «Υπουργείο Εξωφρενικών» το παρακάτω απόσπασμα και για μια ακόμη φορά «θαυμάσαμε» την ασχετοσύνη που υπάρχει στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν την Τουρκία και τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Ίσως και να μην θεωρούσαμε άξιο αναφοράς το συγκεκριμένο δημοσίευμα, εάν δεν περιείχε και μια ονομαστική αήθη επίθεση κατά του κ. Λάκη Βίγκα. 
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της αμετροέπειας. Φαίνεται ότι από αυτήν διαθέτει σε μεγάλη δόση και ο συντάκτης του δημοσιεύματος, αφού αναφέρεται με άνεση σε ζητήματα που δεν κατέχει και μάλιστα «αποφαίνεται» για την αξιοπρέπεια ανθρώπων, τους οποίους προφανώς δεν γνωρίζει.
Γράφει λοιπόν τα εξής:

«…Θυμάστε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην αρχή του καλοκαιριού η τουρκική κυβέρνηση περί επιστροφής των ακινήτων των μη μουσουλμανικών βακουφίων που έχουν δημευτεί από το τουρκικό κράτος; Τελικά η διαδικασία προχωράει μάλλον αργά και με σκοπό να αποφευχθούν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με στοιχεία των Αρμενίων, από τα 165 τα 56 ζήτησαν την επιστροφή 450 ακινήτων, από τα οποία επιστράφηκαν τελικά μόνον 51, ενώ φυσικά μερικές χιλιάδες άλλα ακίνητα μένουν εκτός ρύθμισης. Τα στοιχεία, όπως προαναφέραμε, προέρχονται από τους Αρμενίους, καθώς από τους ύμνους του εκπροσώπου των ελληνορθόδοξων ευαγών ιδρυμάτων κ. Λ. Βίγκα προς την τούρκικη κυβέρνηση δεν κατορθώσαμε να βγάλουμε συμπέρασμα.
Κατανοούμε τις υποχωρήσεις που επιβάλλει η συνύπαρξη με την τουρκική διοίκηση, αλλά λίγη εθνική αξιοπρέπεια δεν βλάπτει...»

Ενδεχομένως τα παραπάνω να μην προέρχονται μόνο από την άγνοια του συντάκτη αλλά να οφείλονται και στην εμπάθεια των πηγών του. Όπως και να έχει, ο εν λόγω συντάκτης, που σε όσους παρακολουθούν τακτικά την στήλη του, δίνει την εντύπωση ότι έχει καλή πληροφόρηση μέσα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
- Ο κ. Βίγκας είναι εκπρόσωπος όλων των μη μουσουλμανικών ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων) στο Ανώτατο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνση Βακουφίων. Το 2011 εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία με την υποστήριξη όλων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Λέτε ο συντάκτης της εφημερίδας και οι πηγές του, να γνωρίζουν καλύτερα τα συμφέροντα των βακουφίων που εκλέξανε τον κ. Βίγκα;
- Εάν παρακολουθούσε την σχετική αρθρογραφία θα γνώριζε, ότι ο κ. Βίγκας ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη, για τα θέματα αυτά. Για παράδειγμα σε συνέντευξη του στην αρμενική εφημερίδα Αγκός (31/8/2012) αναφέρει ότι 115 μειονοτικά βακούφια έχουν υποβάλλει φάκελο διεκδίκησης για 1452 ακίνητα, επιστράφηκαν τα 51, όμως συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης εκατοντάδων φακέλων που υποβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο.
- Ο κ. Βίγκας είναι αυτός που έχει επισημάνει τα κενά του νόμου, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διοικητικής διαδικασίας, θα τεθούν σ’ ένα νέο κύκλο διεκδικήσεων από τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
- Όταν κάποιοι εκ του ασφαλούς βαθμολογούν την εθνική αξιοπρέπεια των ομογενών που αγωνίζονται για την εθνική κληρονομιά, ο κ. Βίγκας με ανύπαρκτη υλική υποστήριξη, με την αναγκαία κοπιώδη προετοιμασία υπερασπίζεται στο Ανώτατο Συμβούλιο, ένα προς ένα τα ακίνητα όλων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Διότι παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, η τουρκική διοίκηση δεν χαρίζει κανένα ακίνητο στις μειονότητες. Το καθένα από αυτά, ακόμη και όσα αυταπόδεικτα ανήκουν σε αυτές, πρέπει να διεκδικηθούν.

Θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα στοιχεία για ενημέρωση του συντάκτη, ο οποίος μάλλον συγχέει την «εθνική αξιοπρέπεια» της χρεοκοπημένης Ελλάδας, με το αγωνιστικό φρόνημα των λιγοστών ομογενών, που με νύχια και δόντια προσπαθούν να προστατεύσουν και να διασώσουν αυτά που βρήκαν από τους προγόνους τους. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Λάκης Βίγκας.
Η Πολίτικη Ρωμιοσύνη, τον γνώρισε μέσα από την διεθνούς εμβέλειας πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, τον εκτίμησε όταν μαζί με τον Δάσκαλο του Γένους μας Δημήτριο Φραγκόπουλο, οργάνωσαν το Συνέδριο των Ρωμιών το 2006, τον αναγνώρισε ως πρωτοπόρο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στα βακούφια μας, όταν με τις εκλογές στο Νιχώρι άνοιξε τον δρόμο και για τις άλλες κοινότητες, τον εμπιστεύτηκε μαζί με όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες δύο φορές, για να υπερασπιστεί τα δίκαια τους στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.
Ακόμη η Πολίτικη Ρωμιοσύνη, εκτιμά την αποφασιστικότητα του στον αγώνα για να ξεριζωθεί το «βαθύ κράτος» και τα παρακλάδια της «Ergenekon» από τους κόλπους της Ομογένειας. Η παρουσία του στα κοινοτικά πράγματα είναι μία εγγύηση ότι δεν θα αναπτυχθούν νέα φαινόμενα αυτού του τύπου, στους κόλπους της πολύπαθης Ρωμέϊκης κοινότητας. Γι’ αυτό από τον κ. Βίγκα προσδοκεί ότι θα καταφέρει να θεσπίσει παρά τις αντιδράσεις, εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εγγυηθούν τον διαφανή κοινωνικό έλεγχο στην αξιοποίηση των κοινοτικών ακινήτων.
Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, αναγνωρίζοντας την προσφορά του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, του απένειμε τον τίτλο ο «Άξιος της Ρωμιοσύνης» και θα τον τιμήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Σημ.: Για την συνέχεια του θέματος διαβάστε: http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.