Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ «ΑΡΑΒΟΠΟΙΗΣΗ» Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ;

Είναι γνωστό ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την ομογενειακή εκπαίδευση στην Πόλη, είναι αυτό που προέρχεται από την φοίτηση στα σχολεία μας αραβόφωνων Ρωμιών Ορθοδόξων μαθητών, καταγόμενων από την Αντιόχεια.
Οι μαθητές αυτοί, έχοντας ως μητρική γλώσσα την αραβική και ως δεύτερη (αλλά κυριότερη) την τουρκική, επειδή γίνονται δεκτοί στα ελληνόγλωσσα ομογενειακά σχολεία χωρίς προηγουμένως να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς μία τάξη προκαταρκτική, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα μαθήματα που διδάσκονται στην ελληνική, αλλά επιπλέον και εκ των πραγμάτων έχουν υποβαθμίσει συνολικά την χρήση της ελληνικής γλώσσας (ως κύριας) στα σχολεία μας.
Έγκριτοι εκπαιδευτικοί που έχουν αναλώσει την ζωή τους προσφέροντας τα μέγιστα στην υπηρεσία της ελληνόφωνης ομογενειακής εκπαίδευσης, έχουν επισημάνει από την αρχή, ότι είναι λάθος των διευθύνσεων των σχολών μας, να δέχονται την εγγραφή αυτών των αραβόφωνων μαθητών, χωρίς να έχει προβλεφθεί η προκαταρκτική τάξη της ελληνικής γλώσσας. Ένα λάθος που βλάπτει και τα παιδιά αυτά, τα οποία τελικά λαμβάνουν ελλιπή εκπαίδευση, αλλά κυρίως τα σχολεία μας.

Το πρόβλημα είναι παλιό και μέχρι τώρα συζητείται χωρίς οι διευθύνσεις των σχολών μας να έχουν δώσει κάποια λύση. Όπως εκτιμούν πολλοί ομογενείς στην Πόλη, η αγωνία των διευθύνσεων να έχουν όσο το δυνατό περισσότερους μαθητές, για να κρατηθούν ανοικτά τα σχολεία που διευθύνουν, απέτρεψε την δημιουργία αυτών των προκαταρκτικών τάξεων, αλλά και μια πιο σθεναρή στάση στο θέμα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία μας.

Φέτος η Πατριαρχική Μεγάλη Σχολή του Γένους, αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση.
Όπως πληροφορούμαστε, φέτος έχουν εγγραφεί στη Σχολή περίπου 10 μαθητές οι οποίοι για απροσδιόριστους λόγους έχουν έρθει πολύ πρόσφατα από την Αντιόχεια. Οι μαθητές αυτοί, που έχουν εγγραφεί σε μεγάλες τάξεις, δεν γνωρίζουν καμία ελληνική λέξη, σε αντίθεση με τους αραβόφωνους μαθητές, οι οποίοι ξεκινώντας από την πρώτη τάξη δημοτικού, έχουν την ευκαιρία φτάνοντας στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου να γνωρίζουν τα ελληνικά, έστω και σε επίπεδο συνεννόησης.
Η εγγραφή αυτών των 10 περίπου μαθητών, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το επίπεδο συνολικά της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Μεγάλη Σχολή, αφού οι διδακτικές δυσκολίες που θα προκύψουν από την παρουσία τους στην τάξη, θα είναι ανυπέρβλητες.

Το θέμα προβληματίζει πολλούς ομογενείς και κυρίως όσους ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό που προβληματίζει επίσης, είναι ο κίνδυνος να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η φυσιογνωμία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Στο σημείο αυτό δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της η διεύθυνση της Σχολής, για την άκριτη εγγραφή των συγκεκριμένων μαθητών. Ενώ είναι άγνωστο εάν πριν την εγγραφή αυτών των μαθητών, υπήρξε συνεννόηση με τους ομογενείς εκπαιδευτικούς της Σχολής, όπως επίσης με την Εφορεία και τον Ιδρυτή της Σχολής.
Μπορεί να είναι κατανοητή η αγωνία κάθε διεύθυνσης να διατηρηθεί σε λειτουργία η σχολή που διευθύνει, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με κόστος την απώλεια του χαρακτήρα των σχολών μας. Εάν η διεύθυνση της Μεγάλης Σχολής, παράλληλα με την εγγραφή αυτών των μαθητών, εγκαινίαζε και την προκαταρκτική τάξη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με αυτή την πρωτοποριακή (για τα δεδομένα της Πόλης) κίνηση, θα δεχόταν επαίνους και δεν θα βρισκόταν στο στόχαστρο της κριτικής.
Όμως ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, πριν προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη, εάν η διεύθυνση της Μεγάλης Σχολής, προχωρήσει στην λειτουργία προκαταρκτικής τάξης, είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει την υποστήριξη όλης της Ομογένειας.
Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την σημερινή εκπαιδευτική κοινότητα της Μεγάλης Σχολής, αλλά και τους πολυάριθμους και διακεκριμένους αποφοίτους της Σχολής, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τροφό Σχολή.

Επειδή το ζήτημα με τους αραβόφωνους μαθητές, οι οποίοι έρχονται σε μεγάλη ηλικία από την Αντιόχεια και επιθυμούν να εγγραφούν στις σχολές μας ενδέχεται να είναι πιο έντονο τις επόμενες χρονιές, η καθιέρωση προκαταρκτικής τάξης, φαίνεται ότι θα απασχολήσει και τις άλλες σχολές μας (Ζάππειο και Ζωγράφειο).
Η λύση της προκαταρκτικής τάξης, χωρίς να είναι πανάκεια, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα, αφού οι μαθητές που δεν γνωρίζουν ικανοποιητικά ελληνικά, σε βαθμό που να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που διδάσκονται στην ελληνική, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα σχολεία μας.
Η επιλογή κάποιων άλλων μεσοβέζικων λύσεων, όπως για παράδειγμα παράλληλα με την συμμετοχή στην τάξη να γίνεται ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, θα εντείνει την σύγχυση και δεν θα αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της σχολής.
Η φοίτηση αραβόφωνων μαθητών στα σχολεία μας, από αρνητικός παράγοντας θα μπορούσε να μετατραπεί σε θετικό παράγοντα. Με την προϋπόθεση η φοίτηση τους να γίνεται με όρους που θα θέτουν τα σχολεία μας και όχι όπως θα βόλευε τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Και τους όρους αυτούς θα έπρεπε να τους θέσουν οι διευθύνσεις των σχολών μας και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και την εκπαιδευτική παρακαταθήκη των σχολών μας. Διαφορετικά, η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ομογενειακής εκπαίδευσης, θα οδηγήσει σύντομα στο οριστικό τέλος της ομογενειακής εκπαίδευσης, τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίζουμε.    

Γρηγόρης Κεσίσογλου


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
Ζητείστε να σας στείλουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα τεύχος της «Ανατολής».
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Ζητείστε να σας στείλουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα τεύχος της «Ανατολής».
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225
ΣΗΜ.: Όσοι εγγραφούν τώρα συνδρομητές, θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ την «Ανατολή» μέχρι τέλος του 2012. Η ετήσια συνδρομή είναι 20 Ευρώ για την Ελλάδα και 35 Ευρώ για τις άλλες χώρες.