Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΔΥΟ «ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ» ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Η ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος Ιμβρίων στην Αθήνα, με θέμα «Το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της Ίμβρου», είχε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, όμως «έβγαλε και ειδήσεις».

Η σημαντικότερη βέβαια, εξάγεται από τα στοιχεία που διατυπώθηκαν για την κατάσταση της βακουφικής περιουσίας στο νησί. Από αυτά προκύπτει, ότι δύο βακούφια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κατειλημμένα» (mazbut) από το κράτος, κινδυνεύουν να χάσουν την διορία που λήγει τον Αύγουστο του 2012, για την διεκδίκηση τους από την ελληνική κοινότητα του νησιού.
Όπως φαίνεται, εξ αιτίας της απροθυμίας των τοπικών παραγόντων και κυρίως του τοπικού ιεράρχη, να συνεργαστούν με την κεντρική νομική υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κινδυνεύει να εξαντληθεί η διορία που έχει δοθεί από το τουρκικό κράτος, χωρίς να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα διεκδίκησης.
Για το θέμα αυτό και άλλα ενδιαφέροντα σημεία της ημερίδας, μπορείτε να διαβάσετε στο ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΤΟΛΗΣ».

(Στην φωτο. ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρις Ασανάκης και η συντονίστρια καθ. κα Θεμοπούλου, κατά την ημερίδα. Ο πρώτος παρουσίασε το θέμα της διεθνοποίησης του Ιμβριακού ζητήματος.)