Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΔΕΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολιτική ανοικτών θυρών εγκαινίασε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Εξοχότ. κ. Tugrul Biltekin ο οποίος ανέλαβε σχετικά πρόσφατα την νέα του θέση έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως στον Καναδά, Αγγλία και Αφγανιστάν.

Παρέθεσε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ, προς τιμήν της Εταιρείας Πολιτισμού κ Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, με την ευκαιρία της διοργάνωσης εκδρομής στην Καππαδοκία την εβδομάδα της διακαινισήμου.
Ο κ. Βiltekin καλοσώρισε τους επισκέπτες του στο σαλόνι του γενικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη και με λόγια ζεστά, τους κάλεσε να επισκέπτονται την Τουρκία σαν να είναι το σπίτι τους, γιατί είναι το σπίτι τους, αφού οι πρόγονοι των γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί αλλά εξαιτίας των λαθών του παρελθόντος φθάσαμε στους πολέμους όπως είπε.
Είπε χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά του, τα οποία φοιτούν τώρα στο ξενόγλωσσο τμήμα των ιδιωτικών σχολών Μαντουλίδη στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας τους Έλληνες, νομίζουν ότι ζουν στην Τουρκία, μόνο που εδώ δεν μιλούν τουρκικά αλλά ελληνικά. Εντύπωση προκάλεσε η προτροπή του Τούρκου προξένου στους καλεσμένους του, να επισκέπτονται την Τουρκία και να αγοράζουν ακίνητα εκεί.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής Στάθης Πολυχρονιάδης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Εταιρείας και συνεργάτη της Ανατολής Δικηγόρο Δημήτρη Τόλιο, αντιφώνησε τον Γενικό Πρόξενο, ευχαριστώντας τον για το πλούσιο μπουφέ και την ξενάγηση στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, τον ενημέρωσε για τις συχνές επισκέψεις της Εταιρείας στην Τουρκία, αλλά και με αφορμή την επίσκεψη στην Καππαδοκία, τόνισε στον οικοδεσπότη, ότι κύριος σκοπός της επισκέψεως πέραν των ενδιαφερόντων γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή  και της επιστροφής στις ρίζες των προγόνων  είναι η γνωριμία με το «δεύτερο ‘Αγιον ‘Ορος» της Ορθοδοξίας όπως είναι τα αρχαία μοναστήρια της Καππαδοκίας.
Αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε από την Βαλκανική ‘Ενωση Φυσικών και τις επιστημονικές συναντήσεις με Τούρκους συναδέλφους του.
Ακολούθησε ξενάγηση στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ, το οποίο όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόξενος με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου δωρήθηκε στο τουρκικό κράτος.