Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ...!

-- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ --
Πριν από λίγες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι μετατρέπεται σε τζαμί το μουσείο της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια. Ο ναός, έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, αφού είναι γνωστό ότι εκεί συγκλήθηκε η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος. Μετά την άλωση της Νίκαιας από τους Οθωμανούς, ο ναός το 1331 μετατράπηκε σε τζαμί και λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος μέχρι την δεκαετία του 1920. Μετά την ίδρυση του κράτους της σύγχρονης Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε μουσείο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, πραγματοποιήθηκαν οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις στην Αγία Σοφία, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και θα παραδοθεί στην λατρεία της μουσουλμανικής θρησκείας, μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία του ναού και την συγκατάθεση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία ουσιαστικά είναι η ανώτατη κρατική αρχή της μουσουλμανικής θρησκείας, στην Τουρκία.
Νεότερα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αναφέρουν ότι την 6η Νοεμβρίου 2011, κατά την εορτή της θυσίας των μουσουλμάνων, η Αγία Σοφία χρησιμοποιήθηκε για την θρησκευτική τελετή του μουσουλμάνων κατοίκων της Νίκαιας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ραντικάλ, http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1068707&Date=07.11.2011&CategoryID=77 ο Γεν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων κ. Adnan Ertem, μετά την θρησκευτική τελετή στην οποία παραβρέθηκε αυτοπροσώπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Αυτό το κτίριο οικοδομήθηκε ως τόπος λατρείας. Επιθυμία μου ήταν να συνεχίσει η λειτουργία του ως τόπος λατρείας. Το γνωρίζω ότι αυτό επιθυμούν όλες οι ψυχές. Το έχω τονίσει και σε προηγούμενες δηλώσεις μου, ότι αυτό το κτίριο ποτέ δεν λειτούργησε ως μουσείο. Γι’ αυτό σκέπτομαι ότι δεν είναι ορθές οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι μουσείο και να μην λειτουργήσει ως τόπος λατρείας…»
Όμως στον ιστότοπο του Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, στην διεύθυνση http://www.goturkey.com/content.php?cid=51914&typ=c&lng=tr
εμφανίζεται η σελίδα με τίτλο «Νίκαια, Μουσείο Αγίας Σοφίας – Προύσσα».
Στην ιστοσελίδα αναφέρεται το εξής:
«Η Νίκαια, με τις προσπάθειες του Αγίου Πέτρου γνωρίστηκε με τον Χριστιανισμό. Από τις οικουμενικές συνόδους, που έχουν σημασία για την Χριστιανική θρησκεία, η πρώτη συγκλήθηκε το 325 στο ανάκτορο της Γερουσίας και η έβδομη στην Αγία Σοφία της Νίκαιας. Η Νίκαια που είναι γνωστή με τα τσινιά (κεραμικά) της, είναι ένας ιστορικός τόπος που στις μέρες μας την επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι».
Εάν η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας αναφέρει ως μουσείο την Αγία Σοφία της Νίκαιας, τότε ο ισχυρισμός του Γεν. Διευθυντή της Διεύθυνσης Βακουφίων, ότι «η Αγία Σοφία ποτέ δεν υπήρξε μουσείο» δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Όμως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Νίκαιας σε τζαμί έχει μία άλλη σοβαρή διάσταση που αφορά τις προθέσεις για την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης. Στο θέμα αυτό θα αναφερθούμε στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.