Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΒΛΑΨΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ

Όπως πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτήτων (βλ. Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτήτων) η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου του στις 15/11/2011 έκρινε και χαρακτήρισε ανεξάρτητο βακούφι το Κεντρικό Παρθεναγωγείο.
 Η επισκευή της στέγης του Κεντρικού το 2009

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση των ομογενών που αγωνίστηκαν για να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο βακούφι το Κεντρικό Παρθεναγωγείο, αλλά και των προσπαθειών του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Αν. Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Μετά από αυτή την θετική εξέλιξη για τα ομογενειακά δίκαια, αναμένεται να επιλυθεί και η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει επί του θέματος. Όπως είναι γνωστό, στο σχολικό ίδρυμα που ουσιαστικά είχε μείνει ακέφαλο, προ δεκαετίας περίπου οι κρατικές αρχές αμφισβήτησαν το νομικό καθεστώς του και διόρισαν τριμελή επιτροπή διαχειριστών.

Με την συμπλήρωση δεκαετίας από τον διορισμό των διαχειριστών, υπήρχε κίνδυνος το ίδρυμα να κηρυχτεί «κατειλημμένο», να περάσει στην κυριότητα του δημοσίου και να χαθεί οριστικά για την Ομογένεια. Λίγο καιρό πριν την λήξη της δεκαετίας, με την αποφασιστικότητα του Συνδέσμου Κεντρικιάδων Αθηνών, ομάδα αποφοίτων του Κεντρικού και ο εκ των διαχειριστών, αείμνηστος Δημήτρης Κώτσιας, προσέφυγαν στα δικαστήρια και ζήτησαν την διενέργεια εκλογών για ν’ αναγνωριστεί και επίσημα ότι το Κεντρικό Παρθεναγωγείο είναι ανεξάρτητο ίδρυμα. Μετά την αρχική απόρριψη της αίτησης, η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου κι εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην μακρόχρονη περιπέτεια του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, το οποίο έπαψε να λειτουργεί το 1998 λόγω έλλειψης μαθητών, είχαν και κάποιοι ομογενείς οι οποίοι με τις ενέργειες τους, διευκόλυναν τα όποια σχέδια των αρχών για αρπαγή της Σχολής. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο αδικαιολόγητος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδρυμάτων μας, που στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώθηκε με την διαμάχη των διοικήσεων του Σταυροδρομίου και του Κεντρικού, με μήλον της έριδος την κυριότητα της Σχολής σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές και τις μηχανορραφίες για την επιβολή τους, εκ μέρους ιεράρχου που είχε υπό την αρμοδιότητα του τα εκπαιδευτήρια, ήταν οι βασικοί παράγοντες που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το νομικό καθεστώς του Κεντρικού Παρθεναγωγείου.

Ας ελπίσουμε ότι από την περιπέτεια της Σχολής, οι σημερινοί ηγέτες της ομογένειας θα βγάλουν τα αναγκαία διδάγματα, για την αποφυγή παρόμοιων λαθών.

Μετά από την ευχάριστη εξέλιξη, αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές για την εφορεία της Σχολής, της οποίας μάλιστα το έργο θα είναι αρκετά βαρύ. Στα θέματα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η εφορεία περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο χρήζει ανάγκης σοβαρών επιδιορθώσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση του κτιρίου θα ήταν δραματικά χειρότερη, εάν με την αυτενέργεια και την επίβλεψη του αείμνηστου Δ. Κώτσια, την οικονομική συμβολή της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και του Συνδέσμου Κεντρικιάδων Αθηνών, δεν επισκευαζόταν εκ βάθρων η στέγη της Σχολής


Γρηγόρης Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.