Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 εγκαινίασε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 109) Έκθεση 8 φωτογράφων από τις 4 προσκυνηματικές επισκέψεις Του στο Άγιον Όρος και τις 3 στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας. 


Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, στην οποία παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτών, αξιωματούχων, θεσσαλονικέων, φίλων του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου και η οποία έγινε στον αύλιο χώρο του κτιρίου Νεδέλκου, τον Παναγιότατο προσφώνησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Προέδρος της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και  πρόσφερε ως συμβολικό δώρο στον Πατριάρχη μία οδοιπορική ράβδο.


Επίσης την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Νικόδημος Λαυριώτης και αντιφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας και την Έκθεση φωτογραφίας.


Μετά την επίσκεψη Του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία Του αναχώρησαν για την Ουρανούπολη και από εκεί για το Άγιον Όρος και τις Καρυές, όπου η Ιερά Κοινότητα ετοιμάζει επίσημη υποδοχή, προκειμένου να αρχίσει το πρόγραμμα της τριήμερης προσκυνηματικής επίσκεψης Του στο Άγιον Όρος.
Στην Έκθεση Φωτογραφίας παρουσιάζονται 80 και πλέον έργα των φωτογράφων Νίκου Μαγγίνα, Κώστα Αργύρη, Νώντα Στυλιανίδη, Γιώργου Τσαντούκα, Κώστα Τζιβανίδη, Θεοδόσιου Σιμονωπετρίτη, Αρσένιου Τοπσίδη και των αδελφών Αναγνωστόπουλου, από τις επισκέψεις του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος κατά τα έτη 1992, 1998, 2006 και 2008 και τις επισκέψεις Του στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας το 1999 στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, το 2004 στην Έκθεση «Μανουήλ Πανσέληνος. Εκ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου» και το 2006 στην έναρξη του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Άγιον Όρος: Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η διαχρονική συμβολή των Καρυών».

Κείμενο - Φωτογραφίες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ