Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ 2011 (4)

Από τα περίπτερα των συλλόγων, στην Γιορτή - Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών ξεχωρίζει αυτό της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος "Ο Ταξιάρχης" με την συλλογή και έκθεση δεκάδων αντικειμένων οικιακής και καθημερινής χρήσης, που χρησιμοποιούσαμε σε αλλοτινές εποχές. 


Σίδερα με κάρβουνο, γραφομηχανές με ιστορία άνω των 60 - 70 ετών, ένα εντυπωσιακό πολυώροφο μεταλικό σεφερτάσι, παλιά ραδιόφωνα, ένας "καβουροθραύστης" και πολλά άλλα καθηλώνουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν σε καιρού που προ πολλού έχουν γίνει παρελθόν.

 
Ευχής έργο θα ήταν τα αντικείμενα αυτά να εκτεθούν σε μια μόνιμη μουσειακή γωνία της Αδελφότητας, ως δείγμα του αστικού πολιτισμού μέσα στον οποίο έζησε και ο ελληνισμός της Πόλης τον 20ο αιώνα.
 

Επίσης εντυπωσιακά είναι τα έργα των μαθητών των τμημάτων αγιογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, κοσμήματος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.


Την πρώτη μέρα της γιορτής, το χορευτικό του Συλλόγου Πριγκηπιανών παρουσίασε το δρώμενο Πριγκηπιανό πανόραμα και απέσπασε θερμό χειροκράτημα.



Μία άλλη εντυπωσιακή λεπτομέρεια ήταν το πανό οδικού χάρτη του Μορφωτικού Συλλόγου Μακροχωρίου που αποτύπωνε το προάστιο και έφερε την χαρακτηριστική προτροπή "σημείωσε που έμενες".
Όπως σημειώνουμε και σε άλλη ανάρτηση μας, οι τοπικοί - προαστιακοί Πολίτικοι σύλλογοι συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τον δυναμισμό τους, σε εποχές δύσκολες για σωματεία και αξίζει να μελετηθεί απ' όλους μας ο τρόπος αξιοποίησης αυτού του στοιχείου για να ενισχυθεί η συλλογικότητα των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών.

Γρηγόρης Κεσίσογλου