Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ 2011 (3)

 Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.
Ξεχωριστή στιγμή την πρώτη μέρα της γιορτής ήταν η βράβευση των νέων εθελοντών που συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα της Οι.Ομ.Κω για στήριξη της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
Να υπογραμμίσουμε ότι οι νέοι αυτοί, η πλειοψηφία των οποίων δεν κατάγεται από την Κωνσταντινούπλη, δεν συμμετείχαν σε μια οποιαδήποτε καμπάνια εθελοντισμού, όπως "καθαρισμό ακτών", "δενδροφύτεση" κ.λ.π. αλλά τους συνεπήρε η ιδέα να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της ΟιΟμΚω για να κρατηθεί ζωντανή η Πολίτικη Ρωμιοσύνη. Την διάσταση αυτή παρουσιάζει η συνέντευξη νέων εθελοντών που βοήθησαν την "Παιδούπολη" της Πρώτης, στο προσεχές τεύχος της "Ανατολής".


Οι εθελοντές νέοι της ΟιΟμΚω συμμετείχαν σε τέσσερεις δράσεις υποστήριξης της Πολίτικης ομογένειας. Περίπου δέκα νέοι υπό την εποπτεία τριών νέων μηχανικών, συμμετείχαν σε καθαρισμό νεκροταφείων της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι τέσσερις αρχιτέκτονες - μηχανικοί αποτύπωσαν ομογενειακά κοινοφελή κτίρια που χρήζουν συντήρησης

Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε στην ομογένεια της Πόλης, η παρουσία και η προσφορά δώδεκα νέων εθελοντών στις δύο περιόδους της ομογενειακής κατασκήνωσης στην Πρώτη, στη γνωστή "Παιδούπολη". Και αυτή δεν είναι δική μας εκτίμηση, αλλά εκφράζεται από συμπολίτες μας στην Πόλη, και διατυπώνεται στο ρεπορτάζ που έστειλε ο ομογενής συνεργάτης μας από την Πόλη και δημοσιεύουμε στο προσεχές τεύχος της "Ανατολής".



Να συμπληρώσουμε ότι άλλοι νέοι εθελοντές της ΟιΟμΚω, διαδοχικά μεταβαίνουν στην Πόλη για την καταγραφή της βιβλιοθήκης της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Η βιβλιοθήκη που αριθμεί περισσότερους από 20.000 τόμους βιβλίων, εκ των οποίων πολλά με ιδιαίτερα μεγάλη αξία, άρχισε να καταγράφεται με πρωτοβουλία της ΟιΟμΚω, αφού οι πρόσφατες Διευθύνσεις της Σχολής, απορροφημένες από το εκπαιδευτικό έργο (!), δεν είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν το προσωπικό που θα μπορούσε με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας να καταγράψει την βιβλιοθήκη.



Εκτός την παρουσία των νέων εθελοντών, οι περισσότεροι εκ των οποίων όπως είπαμε δεν κατάγονται από την Πόλη, η συμμετοχή νέων στην γιορτή ήταν πολύ μικρή. Το γεγονός αυτό έδωσε τροφή για συζήτηση στα πηγαδάκια σωματειακών παραγόντων, για την αδυναμία των σωματείων να προσελκύσουν την δεύτερη γενιά των Κων/πολιτών και για την απουσία διάδοχης κατάστασης στους συλλόγους των Πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια, επιτροπή της ΟιΟμΚω μετά από συζητήσεις που είχε με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, είχε συντάξει μία σημαντική έκθεση σχετικά με το θέμα της συσπείρωσης των εκπατρισμένων Κων/πολιτών, αλλά αυτή η έκθεση έμεινε ανεκμετάλλευτη και το πρόβλημα άλυτο.

Γρηγόρης Κεσίσογλου