Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Ανακοίνωση  για την κρίση στις Ελληνικές Εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης
(15-07-2011)
Ο κίνδυνος για κλείσιμο των δύο εφημερίδων της Ελληνορθόδοξης  μειονότητας που εκδίδονται στην Πόλη, της Απογευματινής και της Ηχούς, που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη,
σχετίζεται  πρωτίστως στην δημογραφική συρρίκνωση της Ελληνικής Κοινότητας λόγω των διωκτικών και περιοριστικών μέτρων που έχουν ασκηθεί μέχρι πρόσφατα μετά από το 1923 κατά των μειονοτήτων που προστατευόταν από την Συνθήκη της Λωζάννης.

Παρά την βελτίωση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, όπως έχει επισημανθεί και από τον κ. Πρωθυπουργό κ. Ρ.Τ. Ερντογάν στην εγκύκλιο του προς όλες τις αρχές του Κράτους την 14/5/2010 δυστυχώς ακόμα και σήμερα συνεχίζονται να υφίστανται μεροληπτικές συμπεριφορές σε βάρος των μειονοτήτων. Η ανάγκη της αποκατάστασης και επανόρθωσης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζικής κλίμακας του παρελθόντος, όπως αυτών που έχει υποστεί η Ελληνική Μειονότητα της Τουρκίας, αποτελούν βασική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προϋπόθεση του Εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό,  της Αποκατάστασης και Θεραπείας, το κράτος ως ένδειξη καλής πρόθεσης πρέπει να επιφυλάξει ευμενή μεταχείριση στον ελληνόγλωσσο τύπο, όπως για παράδειγμα αποδεχόμενο το αίτημα που διατυπώθηκε να δημοσιεύονται κρατικές αγγελίες στις μειονοτικές εφημερίδες.
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. συνιστά να εγγραφούν συνδρομητές όσον το δυνατόν περισσότερα άτομα στις δυο Ελληνόφωνες εφημερίδες ώστε να γίνει εφικτή η επιβίωση τους.
Επικοινωνία: nnap@otenet.gr