Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΚΔΥΤΙΚΙΣΜΟΥ» ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μία έκθεση που τιμά τις μνήμες και τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης

Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης με Ελληνορθοδόξη καταγωγή προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.
Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος, πολλά δε από τα έργα τους είναι ορατά και ευδιάκριτα ακόμα διαμορφώνοντας το τοπίο της σημερινής Κωνσταντινούπολης. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου.
Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία έκθεση τα σημαντικά αυτά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων όπως ο Περικλης Φωτιάδης (Σχολή της Χάλκης, Ζωγρφάφειο Λύκειο), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών), ο Λύσανδρος Καυτάντζογλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα), ο Κων/νος Κυριακίδης, ο Πάτροκλος Καμπανάκης κ.α. Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü και Γαλατά, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκηπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτηρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομεινάντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων και βιογραφικά τους.
Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Περιλαμβάνει, εκτός από την έκθεση, την έκδοση ενός βιβλίου-καταλόγου με επιστημονικά άρθρα δεκατριών Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών και καθηγητών αναφορικά με τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης. Τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε τρεις γλώσσες, τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά ενώ περιέχει πρόσφατες φωτογραφίες επιφανών κτιρίων καθώς και σχεδίων που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi). Την εκδήλωση των εγκαινίων προλόγισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic κ.α. εξαίρωντας το έργο των συντελεστών και τονίζοντας τη σημαντικότητα του εγχειρήματος.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η έκθεση μεταφέρθηκε στο χώρο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 προσελκύοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών.
Από τον Απρίλιο του 2011 η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της εκτός Τουρκίας με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, την 1η Απριλίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας η έκθεση εγκαινιάστηκε στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΕ/Κεντρικής Μακεδονίας όπου και εκτίθεται μέχρι τις 6 Μαΐου 2011. Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξινίδης και πολλοί εκπρόσωποι από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.
Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι και σήμερα περισσότερα από 7.500 άτομα έχουν επισκεφθεί την έκθεση σε Τουρκία και Ελλάδα ενώ ο τύπος έχει αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα και το περιεχόμενο του (δείτε επισυναπτόμενα δημοσιεύματα).
Η έκθεση, στις 30 Μαΐου 2011 (8 μ.μ.), πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αθηναϊκό κοινό καθώς θα φιλοξενηθεί μέχρι αρχές Ιουλίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία ενώ μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έκθεσης στην Αθήνα αυτή πρόκειται να ταξιδέψει σε πόλεις του εξωτερικού όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.
Χορηγοί του προγράμματος είναι ο Οργανισμός İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η μεταφορά της έκθεσης στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Επικοινωνία:
ist2010deskom@hotmail.com
Greek Architects of Istanbul in the period of westernization