Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΣΑΚΚΟΥΛΙΔΗ


Σύμφωνα με πληροφορίες παρελήφθη από το Σισμανόγλειο Μέγαρο το σύνολο της εκ 30.000 τόμων βιβλιοθήκης του αειμνήστου πατρός Μελετίου Σακκουλίδη, η οποία παραχωρείται από την οικογένεια Σακκουλίδη στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, προς χρήση των ερευνητών.Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση του σημαντικότερου τμήματος της βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη Σακκουλίδη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο επιστημονικής αναφοράς για τους Έλληνες της ύστερης Οθωμανικής εποχής στην Πόλη και θα χρησιμοποιηθεί από Τούρκους και ξένους επιστήμονες.
Στόχος των υπευθύνων του Σισμανόγλειου Μεγάρου είναι, στην περίπτωση των μη ελληνόφωνων επιστημόνων, να συνδυασθούν τα μαθήματα ελληνικών με την επιστημονική αξιοποίηση της βιβλιοθήκης. Στο βαθμό που η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 30.000 τόμους ελληνικών βιβλίων στην ελληνική και στα "καραμανλήδικα" που τυπώθηκαν στην Πόλη τον 19ο και στις αρχές του 20ου αι., η βιβλιοθήκη θα συμβάλει στην κατανόηση της συμβολής και της σημασίας των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία, οι οποίοι έχουν μελετηθεί, συγκριτικά, σε μικρότερο βαθμό από τους Οθωμανολόγους.
Κατά τις ίδιες πηγές η επιθυμία είναι το Σισμανόγλειο Μέγαρο να καταστεί, εκτός από ινστιτούτο ελληνικής γλώσσας - το μοναδικό προς το παρόν στην Τουρκία κέντρο έρευνας του Οθωμανικού Ελληνισμού του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.