Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΛΗ, ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΜΟΥ» ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΕΥΑΓΓ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ"
Η έκθεση «Πόλη, Νοσταλγία μου» ξεκίνησε την διαδρομή της από την Κωνσταντινούπολη, έκανε μία στάση στην Αθήνα και τώρα παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση, το βιβλίο που την συνοδεύει και η μικρή μήκους ταινία που γυρίστηκε αναφέρονται στην προσωπική ιστορία 47 Ρωμιών Πολιτών. Όμως μέσα από τις αφηγήσεις τους, καταγράφονται οι καημοί, οι αγωνίες, οι νοσταλγίες, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, όλων των Ρωμιών Πολιτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αναδύεται ανάγλυφα η σύγχρονη ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.

Το τρίπτυχο «έκθεση, βιβλίο, ταινία» ήταν ένα πρόγραμμα του Lozan Mubadilleri Vakfi (Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης) και επιχορηγήθηκε από τον οργανισμό «Ιστανμπούλ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2010».
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια οι συντελεστές και οι παραγωγοί του προγράμματος, για την ευαισθησία που είχαν να καταπιαστούν με την νοσταλγία των Ρωμιών. Την έκθεση στην Πόλη (Σισμανόγλειο Μέγαρο) επισκέφτηκαν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, πολλοί εκ των οποίων έγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων. Ένας από αυτούς, ο δημοσιογράφος Χιντζάλ Ουλούτς έγραψε στη συνέχεια ένα άρθρο με τίτλο: «Είναι αργά για να επιστρέψετε, αλλά θα μας συγχωρέσετε;».
Λαμβάνοντας υπόψη και άλλα σχόλια επισκεπτών, ίσως η έκθεση μετά την Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να μεταφερθεί ξανά στην Πόλη για να εκτεθεί το σχετικό υλικό για μεγαλύτερο διάστημα σε κάποια κεντρική αίθουσα.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στην εικόνα παρακάτω.