Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΖΑΠΠΕΙΟ ΣΧΟΛΗ


55 χρόνια μετά την βίαιη ανατροπή και τον θρυμματισμό του, αποκαταστάθηκε στην αρχική του θέση το άγαλμα του Κωνσταντίνου Ζάππα, στην είσοδο της Σχολής που φέρει το όνομα του, στην Κωνσταντινούπολη.
Ήταν η τραγική νύκτα της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, που οι καθοδηγούμενοι από τους παραστρατιωτικούς κρατικούς μηχανισμούς αμέτρητοι καταστροφείς δεν σεβάστηκαν ζωντανούς, νεκρούς, ιερά, αξίες, μνημεία… Ούτε και το άγαλμα του Ζάππα.
Το άγαλμα ήταν μάρτυρας εκείνης της νύκτας, που του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο μαρμάρινο σώμα του. Παρ’ ό,τι συγκολλήθηκαν τα μέλη του αγάλματος, τα ίχνη του κατακερματισμού που είχε υποστεί είναι εμφανή.

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Ζάππα, στην αρχική του θέση.
Η επανατοποθέτηση έγινε πριν λίγους μήνες κατά την τρέχουσα θητεία του Ιδρυτή (κατά τον νόμο) της Σχολής κ. Νικολάου Κεφάλα, ο οποίος και επόπτευσε τις διαδικασίες αποκατάστασης και επανατοποθέτησης του αγάλματος στην αρχική του θέση.

Η επανατοποθέτηση του αγάλματος είναι μία συμβολική κίνηση την οποία θα αναμέναμε να την υιοθετήσει και το κράτος της Τουρκίας, ως μία χειρονομία επανόρθωσης των βλαβών που προκάλεσε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, με τις κατά καιρούς δηλώσεις του, έδειξε ότι υπάρχει πολιτική βούληση σε αυτή τη κατεύθυνση. Ελπίζουμε να τον ακολουθήσει και ο κρατικός μηχανισμός.

 Η κενή θέση του αγάλαματος πριν την επανατοποθέτηση του
Η βάση του αγάλματος, με εμφανή τα ίχνη του θρυμματισμού στα πόδια