Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ...

Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου
Οι υποχρεώσεις της έκδοσης του μηνιαίου φύλου της "Ανατολής", δεν μας επέτρεψαν να ενημερώσουμε νωρίτερα το ιστολόγιο, παρ΄ ό,τι υπήρξαν πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις το διάστημα που μας πέρασε.
Οι αναγνώστες της έντυπης «Ανατολής» αυτό το μήνα θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν ολόκληρη την εισήγηση του γνωστού δημοσιογράφου και ερευνητή κ. Rıdvan Akar, που παρουσίασε στην ημερίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των Σεπτεμβριανών και είχε ως θέμα τις Απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών.
Η παρουσίαση του Rıdvan Akar, ήταν η πρώτη του στην Ελλάδα σε μία παρόμοια εκδήλωση και κυριολεκτικά καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε για την συστηματική εκδίωξη των μη μουσλουμανικών μειονοτήτων από την Τουρκία.
Επίσης στο προσεχές τεύχος υπάρχει ένα άρθρο που προτείνει μία διαφορετική προσέγγιση όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες – Μία Στρατηγική».
Προσεχώς θα ενημερώσουμε εκτενέστερα το ιστολόγιο για τα θέματα που δημοσιεύονται στην έντυπη μορφή της «Ανατολής» και τα οποία δεν αναρτούμε στο ιστολόγιο.

Όμως για να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε, να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε «ξεχάσει» το θέμα της ομογενειακής παιδείας στην Πόλη.
Κατά την εκτίμηση μας, η συζήτηση που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα μας ήταν θετική, γιατί φάνηκε ότι δεν έχουν νεκρωθεί όλα τα κύτταρα του οργανισμού που λέγεται «Ομογένεια της Πόλης». Επίσης φάνηκε ότι η κοινωνία μας προβληματίζεται για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία μας.
Η προβολή κάποιων αρνητικών πτυχών της ομογενειακής εκπαίδευσης, δεν απέβλεπε στην ισοπεδωτική εκμηδένιση των προσπαθειών που καταβάλλονται από ευσυνείδητους ομογενείς και μετακλητούς εκπαιδευτικούς, για την όσο το δυνατό αρτιότερη εκπαίδευση των μαθητών τους. Αλλά απέβλεπε στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων, πρώτα για ν’ αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και στη συνέχεια ν’ αναζητήσουν λύσεις.

Φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου
Παρά τα στενά περιθώρια που περιορίζουν την ομογενειακή εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν για την βελτίωση της κατάστασης.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο όργανο, κάποιος φορέας με «εξουσία» για να βάλει σε μία τάξη το «χάος» και την ανυπαρξία συντονισμού στα εκπαιδευτικά μας θέματα.
Όμως δεν υπήρχε, δεν είχε εκδηλωθεί και το ενδιαφέρον της Ρωμέϊκης κοινωνίας. Η κοινωνία μας, παρ’ ό,τι το αγαθό της παιδείας αφορούσε πρωτίστως τα παιδιά της, ήταν απούσα.
Σήμερα, ακόμη και αν βρεθούν οι λύσεις στα εκπαιδευτικά μας προβλήματα, ακόμη και αν συγκροτηθούν οι φορείς που θα τις υλοποιήσουν, αυτά πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά από μόνα τους, για την υπέρβαση των προβλημάτων. Με την κοινωνία απούσα, καμία τεχνοκρατική λύση δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Ασφαλώς, η δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης βοηθάει την κοινωνία να εκφράσει την αγωνία της για την ομογενειακή εκπαίδευση. Όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται η κοινωνία να κάνει κάτι πιο χειροπιαστό. Όπως, οι μορφωτικοί σύλλογοι και οι σύνδεσμοι αποφοίτων των σχολών μας να οργανώσουν ένα διάλογο, μία συζήτηση για την εκπαίδευση. Κάτι τέλος πάντων, που θα εκφράσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Φίλοι αναγνώστες
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν ανθούσε η ομόγλωσση εκπαίδευση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ρόλος της κοινωνίας ήταν καθοριστικός για την αναβάθμιση της παιδείας. Να θυμίσουμε μόνο, την σπουδαία επιστημονική δουλειά που έκανε ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος και την οικονομική υποστήριξη των σχολών μας, από τους πολυάριθμους ευεργέτες και δωρητές.
Επίσης και κατά τα μέσα του 20ου αιώνα επιστήμονες, επιχειρηματίες, γονείς και εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που ίδρυσαν και λειτούργησαν τον Σύνδεσμο προς Ενίσχυση των Σχολών, που προσέφερε πολλά για ν’ αντέξουν τα σχολεία μας στις πολύπλευρες επιθέσεις των κρατικών πολιτικών και να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση.
Αυτά για την ώρα και… συνεχίζουμε λοιπόν από εκεί που μείναμε.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.