Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (1)


Στην ομογενειακή «Απογευματινή» στις 6/7/2010 δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ του κ. Νίκου Μαγγίνα, το οποία αναγγέλλει την δημιουργία μόνιμης επιτροπής για την Παιδεία της Ομογένειας.
Το ρεπορτάζ σημειώνει τα εξής:
«Η δηµιουργία µόνιµης επιτροπής, η οποία θα ασχολείται µε την Παιδεία της Οµογένειας, αποφασίσθηκε χθες, κατά την διάρκεια γεύµατος εργασίας, το οποίο, µε την ευκαιρία της λήξης του σχολικού έτους, παρέθεσαν οι ∆ιευθύνσεις των τριών Λυκείων µας προς τιµήν του Οικουµενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολοµαίου.

Στο γεύµα συµµετείχαν, ο Πρωτοσύγκελος π. Στέφανος, ο π. Λυκειάρχης του Ζωγραφείου, Άρχων ∆ιδάσκαλος του Γένους, ∆ηµήτριος Φραγκόπουλος, οι Λυκειάρχες, της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Βικτωρία Λαιµοπούλου, του Ζωγραφείου Λυκείου Ιωάννης Ντεµιρτζόγλου και του Ζαππείου ∆έσποινα Φιλίππου,
καθώς και η ∆ιευθύντρια της Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσις του Ζαππείου Ευαγγελία Κανάρη, ο καθηγητής Αντώνης Παριζιάνος και ο Παντελής Βίγγας, εκπρόσωπος των µειονοτικών βακουφίων στη Γ.∆.Βακουφίων.
Κατά την συνάντηση πραγµατοποιήθηκε γενική ανασκόπηση των θεµάτων που απασχολούν την παιδεία µας, κατά την οποία εκφράσθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον
του Οικουµενικού Πατριαρχείου πάνω σ’ αυτό το ζωτικής σηµασίας θέµα, καθοριστικό για την µελλοντική της πορεία. Από τους παρισταµένους τονίσθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για κοινή υπόθεση όλης της Οµογένειας και είναι απαραίτητη η συµβολή όλων των φορέων της…»
Το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι στο γεύμα συζητήθηκε η περαιτέρω αναβάθμιση της Παιδοπόλεως στην Πρώτη και καταλήγει με μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση:
«…Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το ότι κατά τη συζήτηση επισηµάνθηκε το γεγονός ότι η Οµογένεια της Πόλης πρέπει να φροντίσει, αυτή πρωτίστως, τα του οίκου της, καθότι οι ισχύουσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για αισιόδοξες προσµονές.»
Για να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, κρίνεται πολύ θετικό ότι οι ομογενείς μας προτάσσουν την αναγκαιότητα «να φροντίσουν τα του οίκου των», όχι μόνο επειδή πρέπει ν’ αποβληθεί η εντύπωση που έχουν κάποιοι ελλαδίτες περί «κρατικοδίαιτης μειονότητας», αλλά και για ένα άλλο βασικό λόγο: Η Ομογένεια έχει τις δυνάμεις εκείνες που χρειάζεται, για να επιβιώσει χωρίς δεκανίκια.
Για την πρόθεση να ιδρυθεί εκπαιδευτική επιτροπή, να σημειώσουμε τα παρακάτω.
Όπως είναι γνωστό, στο απώτερο παρελθόν υπήρχε ανώτατη εκπαιδευτική επιτροπή, υπό την υψηλή αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την συμμετοχή ιεραρχών και λαϊκών, η οποία κατά κάποιο τρόπο ήταν το άτυπο υπουργείο παιδείας του Γένους.
Η κατεδάφιση του θεσμού κατά την μεταπολίτευση της νέας Τουρκίας, χαροποίησε πρωτίστως εκείνους που δεν επιθυμούσαν να συναποφασίζουν με λαϊκούς παράγοντες.
Παρ’ ό,τι στις μέρες μας, είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη μίας εκπαιδευτικής επιτροπής, φοβούμεθα ότι αυτή την φορά μπορεί να είναι «δύσπεπτη» σε κάποιους λαϊκούς. Εφόσον βέβαια η επιτροπή αυτή θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητα εφαρμογής των αποφάσεων της.
Και όπως λένε στην λαϊκή καθομιλουμένη «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις». Αν και το πρόβλημα της ομογενειακής παιδείας δεν είναι μόνο να γίνει η ομελέτα (π.χ. παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης) αλλά ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνουμε με τα αβγά τα κλούβια στο χέρι, επειδή θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός των αποφάσεων.
Όμως, τι πρέπει ν’ αλλάξει στην ομογενειακή εκπαίδευση; Πως θα είναι αποτελεσματική η κυοφορούμενη επιτροπή; Θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση.