Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Το πολυπληθέστερο Πάσχα των τελευταίων τριάντα ετών, κατά γενική ομολογία των κατοίκων του, έζησαν όσοι αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου στον Άγιο Νικόλαο Νιοχωρίου του Βοσπόρου.


Έγκαιρα ο ακάματος εργάτης της Ομογένειας και νιχωρίτης Παντελής Βίγκας μαζί με τους συνεργατες του φρόντισαν ώστε τα πάντα να είναι τέλεια, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Από τον παραλιακό δρόμο, λόγω της ημέρας αλλά και προς διευκόλυνση των επισκεπτών, είχαν τοποθετηθεί αναμμένες δάδες δεξιά και αριστερά στα σκαλοπάτια κατά μήκος του διαδρόμου και οδηγούσαν τον λαό στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.
Στο παγκάρι γνωστά πρόσωπα, η Βάσω Παπαγιαννάκη, η Αλεξάνδρα Κάλφογλου, ο Τάκης Παπαγιαννάκης, φρόντιζαν την τάξη ενώ η κυρία Σοφία και ο κύριος Κώστας δεν ήξεραν πως να τα προλάβουν. Όλα πεντακάθαρη, η εκκλησία έλαμπε, ο αυλόγυρος γεμάτος, η ατμόσφαιρα ενθουσιώδης, η ψαλμωδία απέριττη. Ο κανόνας «Κύματι θαλλάσης....» ταπεινός κατά το Πατριαρχικό ύφος.
Και εξέρχεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συνακολουθούμενος απο τον εφημέριο ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως...». Οι ψάλτες συνεχίζουν να ψάλλουν «Την Ανάστασιν Σου Χριστέ Σωτηρ...».
Με δυσκολία μέσα απο τον εκκλησιαζόμενο λαό, αναβαίνοντας τα σκαλοπάτια φθάνουν στο πλατύσκαλο έξω απο την αίθουσα υποδοχής του Ναού όπου αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο της ημέρας. «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών...» και χτυπά η καμπάνα του Αγ. Νικολάου χωρίς φωτοβολίδες, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά ταπεινά, σεμνά και χαρμόσυνα. Οι νέοι επισκέπτες ενθουσιάζονται και οι παλιοί δακρύζουν απο χαρά και συγκίνηση. Η αίθουσα γεμάτη απο πασχαλινά αυγά, τσουρέκια και εδέσματα για να υποδεχτεί τους επίσημους, επώνυμους, ανώνυμους αλλά και αγνώστους μέχρι χθες προσκυνητές.
Αγάπη, έλαμψε στον Αγ. Νικόλαο, στο Νεοχώρι, στην Πόλη μας και σ΄ολο τον κόσμο.
Οι ιερείς κατερχόμενοι και πάλι προς την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες να άρχονται του κανόνος «Αναστάσεως ημέρα..». Όρθρος - Θεία Λειτουργία και όσοι δεν επείγονται για την μαγειρίτσα περιμένουν να κοινωνήσουν στο τέλος. «Σώμα Χριστού μεταλάβατε...»
«Δόξα τη Αυτού τριημέρω εγέρσει.»
«Προσκυνούμεν Αυτού την τριήμερον έγερσην». ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Ευχαριστούμε θερμά τους Ιερείς, τον Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον ακούραστο εργάτη Παντελή Βίγκα και τους συνεργάτες του, τον ομογάλακτο αδελφό μας και πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Λεωφ. Αλίμου κ. Χρήστο Μηνάογλου, τον κ. Βύρωνα Νικολαϊδη, τον κ. Κωνσταντίνο Καμπούρογλου, άπαντες Ζωγραφειώτες, που μαζί με τον τακτικό ψάλτη απέδωσαν τους πασχαλινούς ύμνους «Κωνσταντινουπολίτικα»
Ζητούμε συγνώμη εάν ξεχάσαμε κάποιον παράγοντα αλλά η συγκινησιακή φόρτιση είναι οφθαλμοφανής. Και του χρόνου ακόμη καλυτέρα...

Ο Προσκυνητής