Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση, αρχικά του Διευθυντή της Ζωγραφείου Σχολής της Κωνσταντινουπόλεως κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, και στη συνέχεια του Σεβασμιωτάτου Γέροντα Χαλκηδόνος κ.κ Αθανασίου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ Βασίλη Μπορνόβα, η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη μαζί με κυρίες από τη Βέροια και τον καταγόμενο από τη Βέροια δικηγόρο Θεσσαλονίκης κ Δημήτρη Τόλιο, επισκέφθηκαν και διέμειναν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο.
Τους δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να περιδιαβούν την Ασιατική πλευρά της Πόλεως που δεν συγκεντρώνει τουριστικό ενδιαφέρον, όπου «ξεχασμένες» οι ορθόδοξες κοινότητες φυλάγουν πνευματικές Θερμοπύλες.

Εκεί εκκλησιάστηκαν στους Α’ Χαιρετισμούς στην Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης του Πασάμπαχτσε όπου ιερούργησε ο Δεσπότης Χαλκηδόνος και ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά τα σχόλια των παρευρισκόμενων Ρωμιών όταν είδαν την εξαιρετικά σπάνια εικόνα της γεμάτης με κόσμο εκκλησίας, αφού τη Βεροιώτικη αποστολή συνόδευε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών της Ζωγραφείου Σχολής που έψαλε μαζί με την αποστολή τη Υπερμάχω.
Ακολούθως έγινε ένα οδοιπορικό, την ίδια μέρα στις εκκλησίες της Ασιατικής πλευράς, την εκκλησία Μεταμορφώσεως του Καντυλί και στον Άγιο Παντελεήμονα.Την αποστολή υποδέχτηκε το απόγευμα ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος στο Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου αντηλλάγησαν δώρα και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα των Ρωμιών και τον τρόπο με τον οποίο οι ελλαδίτες μπορούν να συμπαρασταθούν. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στη Ζωγράφειο Σχολή όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής και φίλος της Βέροιας Γιάννης Δεμιρτζόγλου, έγινε η ξενάγηση στη Σχολή και θερμή ανταπόδοση της φιλοξενίας του ιδίου στη Βέροια με ανταλλαγή δώρων και το ίδιο απόγευμα η αποστολή συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη Βασίλειο Μπορνόβα, ο οποίος μετά τις προσφωνήσεις τις αντιφωνήσεις και την ανταλλαγή δώρων, ξενάγησε τους προσκεκλημένους του στην ιδιαίτερα σημαντική Έκθεση φωτογραφίας στο Σισμανόγλειο για τις εκκλησίες της Πόλης πριν από την περίοδο του Τανζιμάτ.
Η Δήμαρχος Βέροιας, πρότεινε στον Γενικό Πρόξενο, η Έκθεση να παρουσιαστεί με την ευθύνη του Δήμου, κατά την περίοδο των φετινών Παυλείων τα οποία διοργανώνει η Ι.Μ στη Βέροια. Αυτό το ενδεχόμενο υποσχέθηκε να το συζητήσει ο Πρόξενος με τον Τούρκο καλλιτέχνη Ζαφέρ Καρατζά.
Την επόμενη μέρα η αποστολή έγινε δεκτή από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Μετά τη θεία λειτουργία προς τιμήν των Αγ. Θεοδώρων την εδέχθη ο Πατριάρχης και στην προσφώνησή του αντιφώνησε η Δήμαρχος και του προσέφερε το Λεύκωμα της Βέροιας, το λεύκωμα της Ημαθίας και την Κόρη της Βέροιας.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Δήμαρχος με τον Όμιλο, πριν την επιστροφή στη Βέροια, εκκλησιάστηκαν στον Αγ Γεώργιο στο Φανάρι, όπου με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κυριακή Της Ορθοδοξίας.

Σύνδεσμος για αυτό το δημοσίευμα: