Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ - ΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ


Ο κ. Α. Καλαγκός (αριστερά) - Ο κ. Δ. Χατζηδάκης (δεξιά)

Συνεχίζοντας την απο δεκαετιών παράδοση που θεσμοθετήθηκε από τους ιδρυτές του το 1928 και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιανουαρίου ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκοψε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 31 Ιανουαρίου σε μια λαμπρή τελετή στο παραδοσιακό Μέγαρο του στην Καλλιθέα (Δημοσθένους 117)

Στην εκδήλωση συνυπήρχαν τα στοιχεία πολιτισμού, επισημότητας αλλά και «πνευματικής ευωδίας» Κατά την διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν ο Τακτικός Καθηγητής και Διευθύντής της Καρδιοαγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης κ. ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ, εκλεκτό τέκνο της Βασιλεύουσας, αφιχθείς προς τούτο εκ του εξωτερικού, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ.
Ο καθηγητής κ. Αυξέντιος Καλαγκός πλην του σημαντικού επιστημονικού του έργου τιμήθηκε ιδιαιτέρως για το ότι, ταξιδεύοντας στο Τρίτο Κόσμο χειρουργεί αφιλοκερδώς φτωχά παιδιά, όπου περισσότερα απο 9000 οφείλουν τη ζωή τους στην προσφορά του αυτή, αλλά - το πιο σημαντικό - εκπαιδεύει ντόπιους γιατρούς και δημιουργεί υποδομές, ώστε οι μικροί ασθενείς να βρίσκουν γιατρειά στον τόπο τους.
Επίσης ο Δήμαρχος κ. Διον. Χατζηδάκης τιμήθηκε ως δήμαρχος του πολυπληθέστερου δήμου όπου κατοικείται από Κωνσταντινουπολίτες, αλλά κυρίως ως συμβάλλων στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορίας του Γένους.
Η όλη τελετή άρχισε με χαιρετισμό του πρόεδρου του Συλλόγου κ. Θεμιστοκλή Παχόπουλου ο οποίος προέβη σ΄ ένα σύντομο απολογισμό του έτους που πέρασε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στον πολιτιστικό και στον φιλανθρωπικό τομέα αλλά και σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, όπου ο Σύλλογος συνεχίζει να επιδεικνύει όπως και στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία. Επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση του 80χρονου κτιρίου του Συλλόγου το οποίο χρήζει γενικής ανακαίνισης.
Ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα κατόπιν προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων η τίμηση των τιμωμένων προσωπικοτήτων στους οποίους απενεμήθησαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα..
Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ή εκπροσωπήθηκαν:
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκπροσωπούμενοι.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δια του Γενικού Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλου, καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δια του τέως υπουργού και βουλευτού κ. Προκόπη Παυλόπουλου, συμμετέσχον Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Άρχοντες, Καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών κωνσταντινουπολίτικων, μικρασιατικών αθλητικών σωματείων και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου. Επακολούθησε δεξίωση.