Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΑΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την λαϊκή έκφραση «άδειασαν» τον Σεβ. Ικονίου κ. Θεόληπτο για την επιστολή του κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, που δημοσιεύτηκε στον "Εθνικό Κήρυκα". Η ανακοίνωση δηλώνει ευθέως ότι η ιεραρχία ούτε γνώριζε για την επιστολή και ούτε την εκφράζει.

Η εν λόγω επιστολή, που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση στο ιστολόγιο, είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, για το ανοίκειο ύφος της και την πρωτοφανή δημόσια επίθεση κατά ετέρου ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με τους συνήθεις τρόπους δημόσιας επικοινωνίας ή έκφρασης των μητροπολιτών της Μητρός Εκκλησίας.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, ήδη είχαμε υπαινιχθεί και στην ανάρτηση που την δημοσιεύσαμε, ότι η επιλεκτική κριτική δεν πείθει, όταν μάλιστα δεν προηγείται η αυτοκριτική.
Το ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας, δίνει απάντηση και στην «φιλολογία» που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Αμερικής, εάν η επιστολή ήταν εν γνώσει και είχε την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Όμως παραμένουν τα ερωτήματα για τα κίνητρα της ασυνήθιστης επιστολής. Να σημειώσουμε ότι ο Σεβ. Ικονίου έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο της δημοσιότητας μετά την προ μηνών αντικατάσταση του από την Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία τότε από δημοσιογραφικά μέσα είχε χαρακτηριστεί ως «απομάκρυνση».


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ανακοινούται ότι το γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου προς την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Αμερικής αποτελεί προσωπικήν απόφασιν και πρωτοβουλίαν του επιστείλαντος Ιεράρχου και η αποστολή του εγένετο εν αγνοία της Μητρός Εκκλησίας, το δε περιεχόμενόν του δεν απηχεί τάς απόψεις αυτής.
Τα αισθήματα εκτιμήσεως καί αγάπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρός τόν Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριον εξέφρασε κατ' επανάληψιν η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης κατά τήν πολυήμερον επίσκεψίν Του εις Αμερικήν τό παρελθόν Φθινόπωρον, εξ αφορμής καί τής συμπληρώσεως δέκα ετών αγλαοκάρπου αρχιεπισκοπείας της αυτού Σεβασμιότητος.
Εν Φαναρίω, τη 18η Ιανουαρίου 2010
Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου