Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΒΑΛΟΥΚΛΗ: ΔΥΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ

Στην ομογενειακή εφημερίδα "Απογευματινή" της Πόλης, διαβάσαμε (4/12/2009) το ευχαριστήριο των Νοσοκομείων Βαλουκλή για την "Ευγενεστάτη κ. Καλλιρόη Κοντογιώργη...", η οποία "ως δείγμα της ευαρέσκειας της και αναγνώρισης της προσφοράς του Νοσοκομείου και Γηροκομείου μας στην Ομογένεια προσέφερε για τις ανάγκες του Ιδρύματος το ποσό των 50.000 (πενήντα χιλιάδων) Λ.Τ." (περίπου 25 χιλ. ευρώ).

Ακριβώς κάτω από το ευχαριστήριο γι' αυτή την αξιέπαινη ενέργεια, διαβάζουμε το ευχαριστήριο του Συντονιστικού οργάνου των Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων της Ομογένειας (Βαλατά, Βλάγκας, Βλαχερνών, Μεγάλου Ρεύματος, Πέρα, Φερίκιοϊ, Χαλκηδόνος, Διακονία Αγάπης Πριγκηποννήσων) προς τη Διοίκηση των Νοσοκομείων Βαλουκλή, για την πολύμηνη νοσηλεία συμπολίτισσας.
Αυτό το δεύτερο ευχαριστήριο, εφόσον εκφράζεται απ' όλα τα σωματεία κοινωνικής αλληλεγγύης, υποθέτουμε ότι η νοσηλεία της συμπολίτισσας ήταν δωρεάν, διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος για δημόσια διατύπωση ευχαριστιών.
Αρχικά ξαφνιάζει το ευχαριστήριο για το αυτονόητο, αφού ένας από τους σκοπούς του νοσηλευτικού Ιδρύματος της Ομογένειας, είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες. Όμως επειδή υπήρχαν προ μηνών πληροφορίες για απαίτηση νοσηλείων για την περίθαλψη απόρων από τα Νοσοκομεία Βαλουκλή, το ευχαριστήριο είναι μία καλή είδηση.
Ας ελπίσουμε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος, οριστικά έχει αλλάξει τακτική σε αυτό το θέμα, διότι αποτελεί σοβαρή αντίφαση από την μια να ενισχύεται με γενναιόδωρες προσφορές και από την άλλη ν' απαιτούνται νοσήλεια από απόρους.
Επ' ευκαιρία να διατυπώσουμε ένα ερώτημα που συχνά ακούγεται στους κύκλους της ομογένειας. Όπως είναι γνωστό το ίδρυμα των Νοσοκομείων Βαλουκλή, ήταν ένα από τα ομογενειακά βακούφια που μέχρι την θέσπιση του τελευταίου νόμου για τα βακούφια δεν μπορούσε να εγγράψει στους τίτλους ιδιοκτησίας του, τις δωρεές των ακινήτων που είχαν προσφέρει στο ίδρυμα φιλάνθρωποι ομογενείς. Με την ισχύουσα πρακτική εκείνων των εποχών, οι δωρεές ακινήτων εγγράφονταν στο όνομα κάποιου φυσικού προσώπου, από το στενό περιβάλλον της διοίκησης του ομογενειακού ιδρύματος στο οποίο γινόταν η δωρεάν.
Το ερώτημα που διατυπώνεται από ομογενείς, είναι εάν το ίδρυμα των Νοσοκομείων Βαλουκλή, έχει παρόμοια ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στο όνομα φυσικών προσώπων, πόσα και ποιά είναι αυτά και εάν μετά την αλλαγή του νόμου άρχισαν να εγγράφονται στο όνομα του ιδρύματος.
Πρόκειται για ένα απλό ερώτημα, στο οποίο θα μπορούσε να απαντήσει η διοίκηση ή ο πρόεδρος του ιδρύματος, με μία ανακοίνωση προς τον ομογενειακό τύπο, για παράδειγμα.