Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΖΑΠΠΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ - ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 16/12/2009 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παραγόντων της Ζαππείου Σχολής, μετά από πρόσκληση του ιδρυτή (κατά τον νόμο) της Σχολής κ. Νικόλαου Κεφάλα.
Η σύσκεψη αυτή συνήλθε σε μία περίοδο που η Σχολή λόγω οικονομικών δυσχερειών περνά δύσκολες μέρες, με ελλείψεις βασικών αναλώσιμων ειδών και τις απειλές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από οργανισμούς κοινής οφέλειας, λόγω χρεών, να επικρέμονται ως δαμόκλεια σπάθη επί του ιδρύματος.
Κατά τις πληροφορίες μας, ο κ. Κεφάλας τοποθέτησε την διεξαγωγή των εκλογών κάπου το 2012, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιους που επιδιώκουν να "αλώσουν" την διοίκηση.
Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, θα πρέπει να ερμηνευτούν ως αθέτηση της υπόσχεσης που έδωσε στην ομογένεια ο κ. Κεφάλας, μέσω της συνέντευξης του στην "Ανατολή" (τ. Οκτ.09) όπου είχε δηλώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εκλογές το προσεχές διάστημα. (δημοσιεύουμε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα).
Η διεξαγωγή εκλογών αποκτά μεγάλη σημασία για τον πρόσθετο λόγο, των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σχολή. Όπως φαίνεται η διοίκηση Κεφάλα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η δημοκρατική εκλογή είναι η διέξοδος, ούτως ώστε το ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού της Ανατολής να μην περιέλεθει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Όσο για το ποίοι θα εκλεγούν, είναι αντιληπτό ότι στις δημοκρατικές εκλογές το αποτέλεσμα βγαίνει από την κάλπη και δεν μπορεί να προεξοφληθεί με συμφωνίες και παζάρια.
Όσο για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολή, όπως φαίνεται η λύση δεν βρίσκεται στην Πόλη. Γι' αυτό η άρνηση του κ. Κεφάλα να προκηρύξει εκλογές, από κύκλους της ομογένειας ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης προς αναρμόδιους.
Βέβαια θα πρέπει να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα του χρέους της Σχολής προς τον κ. Κεφάλα, εφόσον όπως πληροφορούμαστε έχουν γίνει οικονομικοί έλεγχοι από αρμοδίους και βρέθηκαν "εντάξει τα χαρτιά".
Όμως από την άλλη ο κ. Κεφάλας παρά την έντιμη διαχείριση θα πρέπει να εξηγήσει, όταν η αναβάθμιση της σχολής άρχισε να δημιουργεί ελλειμματικό ισολογισμό, γιατί δεν προσέφυγε στην εκλογική ετυμηγορία της ομογένειας και επέτρεψε να διογκωθεί το πρόβλημα;
Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την προαναφερόμενη συνέντευξη του κ. Κεφάλα προς την "Ανατολή", άνευ σχολίων εφόσον οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Ερ. «Α» - Γιατί η Εφορία της Ζαππείου Σχολής δεν προχώρησε σε εκλογές, σε αντίθεση με τα περισσότερα ιδρύματα μας που έχουν προχωρήσει στην ανανέωση των διοικητικών σωμάτων τους;
Απ. Ν.Κ. - Στις 27/9/2008 είχαμε αποταθεί επισήμως με έγγραφο, στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (ΓΔΒ), με το ερώτημα εάν μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Μετά από αρκετή αναμονή και μην λαμβάνοντας απάντηση, στις 1/7/2009 απευθυνθήκαμε εκ νέου στην ΓΔΒ, όπου αναφέραμε ότι δεν λάβαμε κάποια απάντηση. Μάς είπαν ότι μπορεί να παρέπεσε η επιστολή τους και υποσχέθηκαν να στείλουν νέο έγγραφο. Πράγματι στις 22/7/2009 ήρθε το αναμενόμενο έγγραφο το οποίο μας προτρέπει, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του τελευταίου Νόμου περί βακουφίων να καθορίσουμε ημερομηνία εκλογών. Τότε, επειδή πλέον είχαμε εισέλθει σε περίοδο διακοπών και θα απουσίαζαν οι ομογενείς από τις χειμερινές κατοικίες τους, είπα να κάνουμε τις εκλογές το φθινόπωρο που θα έχουν επιστρέψει οι ομογενείς.

Ερ. «Α» - Εσείς θα είστε υποψήφιος κ. Κεφάλα;
Απ. - Δήλωσα ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα, διότι θέλω η καινούργια Εφορία να απαρτίζεται μόνο από κυρίες, συγκεκριμένα από απόφοιτες Ζαππείου. Μπορεί ν’ ακούγεται ως αντιδημοκρατικό, αλλά με αυτό τον τρόπο θα παρεμποδιστούν οι επίδοξοι που θέλουν ισόβια να έχουν λόγο και άποψη για τη λειτουργία και τη δομή της Σχολής αυτής.

Ερ. «Α» - Εάν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της οικονομικής εκκρεμότητας, τι θα κάνετε;
Απ. - Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε εκλογές, είτε καλυφτεί η οφειλή που έχει η Σχολή προς εμένα, είτε όχι. Αυτό δεν το θέτω ως προϋπόθεση, αλλά ζήτησα από τις Αρχές μας μία διαβεβαίωση ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορούμε να το συμφωνήσουμε, θα μπορέσω να πάρω το ποσό που έχω δανείσει στη Σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.