Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Σε μιά ζεστή ατμόσφαιρα, φθινοπωρινού βραδυνού δίπλα στην θάλασσα, το βράδυ της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου 2009 έγινε και στην Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου των Πρακτικών του Συνεδρίου «Συνάντηση στην Πόλη: Το παρόν και το μέλλον».

Οδικώς, προσήλθαν από την Πόλη ο κ. Λάκης Βίγκας και ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ενώ από την Θεσσαλονίκη, το πάνελ των ομιλιτών πλαισίωσαν ο κ. Κώστας Τσιτσελίκης που διοργάνωσε την βραδυά και η Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος κ. Κρίστι Ψάλτη.
Κατά ευτυχή συγκυρία, που οφείλεται στον κ. Τσιτσελίκη, παρών μεταξύ άλλων ήταν και ο 'Ελληνας Συνήγορος του Πολίτη κ. Καμίνης, ο οποίος παρακολούθησε και το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης.
Σε όσα ανέπτυξε στις άλλες παρουσιάσεις ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόσθεσε στην Θεσσαλονίκη, την ανάγκη για ένα δεύτερο συνέδριο όταν οι Ρωμιοί της Πόλης είναι έτοιμοι, καθώς και το πόσο κοντά αισθάνονται οι Ρωμιοί της Πόλης τους Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του συνεδρίου και στις εκλογές των βακουφίων - κοινοτήτων που διεξήχθησαν έκτοτε στις κοινότητες της Πόλης.
Ο Μιχάλης Βασιλειάδης μίλησε για το πως πρέπει να βλέπει (αλλά δεν τους βλέπει δυστυχώς) η μαμά πατρίδα Ελλάδα τους Ρωμιούς της Πόλης, σε αντίθεση με την «μητριά» πατρίδα Τουρκία. Μιλώντας κάτω από ένα ράφι με τον τίτλο ΠΟΛΙΤΙΚΗ έκανε λόγο για Πολιτική και Πολίτικη συμπεριφορά στην Πόλη, εντόπισε την απουσία μέρους ρωμιών πολιτών από τα δρώμενα στην Πόλη και υποστήριξε πως ένα δεύτερο συνέδριο πρέπει να γίνει όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκη της επίτευξης του, γιατί δεν πρέπει να γίνει μόνο για να γίνει.
Η Κρίστι Ψάλτη, είδε την ρωμέικη κοινότητα ως πολίτισσα που έφυγε μεν το 1983 αλλά ξανάρχεται συχνά. Επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής όλων των ρωμιών της Πόλης στα δρώμενα, εντόπισε κενά και απουσία της ελληνικής πολιτικής και δημοσιογραφικής κοινότητας από τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη λ.χ. στο συνέδριο του Μισσισιπή καθώς και το έργο της ΟΙΟΜΚΩ στη στήριξη της πολίτικης νεολαίας. Τέλος ο Κώστας Τσιτσελίκης μίλησε για το θέμα των βακουφίων, την άρνηση μερικών ελληνικών κοινοτήτων να κάνουν εκλογές, το αλισβερίσι ορισμένων με το βαθύ κράτος της Τουρκίας, την θετική ενέργεια που δημιούργησε το συνέδριο, την ανάγκη να πάψουν να βλέπουν τις κοινότητες των ρωμιών και μουσουλμάνων της Θράκης και της Πόλης υπό το πρίσμα της αμοιβαιότητας διότι είναι δύο διαφορετικές κοινότητες με τις δικές τους ιστορικές ιδιαιτερότητες.


Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι παριστάμενοι καθώς και μπουφές με κρασί και εδέσματα από το βιβλιοπωλείο που φιλοξένησε την όμορφη βραδυά.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, καθηγητές ιδρυμάτων καθώς και ο κ. Καμίνης, ο 'Ελληνας Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος εντυπωσιάσθηκε από το ενδιαφέρον και την γνώση των παρισταμένων, ομιλιτών και συμμετεχόντων στα ειδικά θέματα της ομογένειας.
Σε σχετική ερώτηση μας που του έγινε, δήλωσε πως ακόμη δεν έτυχε να επισκεφθεί θεσμικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και πως θα επιθυμούσε κάποια στιγμή αυτό να γίνει κατά το διάστημα της θητείας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ