Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ




Στις 21 Νοεμβρίου 2009, μετά τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Πέρα, το Ζωγράφειο Λύκειο γιόρτασε τα 116 χρόνια από την ίδρυση του, παραθέτοντας Γεύμα Αγάπης στην ιστορική αίθουσα "Δημήτρης Φραγκόπουλος" με την υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και 180 καλεσμένων.



Μεταξύ αυτών ο βουλευτής κ. Τηλεμ. Χυτήρης, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στη Πόλη κ. Βασίλης Μπορνόβας, ο ιδρυτής της Σχολής κ. Λάμπρος Ψαρόπουλος, ο σύλλογος «Παναθηναϊκή» που συμπαρίσταται στο Ζωγράφειο Λύκειο, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γραμματέας της ΟιΟμΚω κ. Ν. Ουζούνογλου και κ. Μ. Μαυρόπουλος, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γραμματέας του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ. Γ. Μούτσογλου και κ. Ν. Κόλμαν κ.α.
Κατά την τελετή το Ζωγράφειο τίμησε δύο πολύτιμους φίλους και συμπαραστάτες, δύο συνοδοιπόρους στο δύσκολο, μοναχικό και δημιουργικό έργο του: Την ιστορικό και ερευνήτρια κ. Μαριάννα Κορομηλά, την «ψυχή» της Πολιτισμικής Εταιρίας Πανοράματος, που με το έργο της φωτίζει και στηρίζει την προσπάθεια της Σχολής, με τις συχνές της επισκέψεις της δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει το Σχολείο τον καθημερινό του αγώνα και τον υπεύθυνο των αμαξοστοιχιών κ. Κυριάκο Γουναρίδη, που κυριολεκτικά «καταργεί» τα σύνορα με την Ελλάδα, τον άνθρωπο της Σχολής στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Ζωγράφειο, όπως συνηθίζει σε κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Σχολή, πρόσφερε δια του διευθυντή του στον Παναγιώτατο ένα δενδρύλλιο ελιάς, για τον κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τις ευχές όλων και τη βοήθεια του Θεού να ανοίξει πάλι τις πόρτες της και γρήγορα να υποδεχθεί τους μαθητές της.
Μετά την θερμή υποδοχή του Διευθυντή της Σχολής κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, η ιστορικός κα Μαριάννα Κορομηλά μίλησε για την Παναγία του Πέρα και το Ζωγράφειο. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακάθησαν στο γεύμα το οποίο συνοδευόταν από μουσικό πρόγραμμα τριών καλλιτεχνών της Λυρικής Σκηνής της Πόλης.
Επίσης οι καλεσμένοι είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Σχολής στο εργαστήριο ζωγραφικής και την έκθεση του κ. Γιώργου Κοτζαερίδη με θέμα «Η Παναγία του Νόστου», η οποία περιλαμβάνει εικόνες της Παναγίας που μεταφέρθηκαν από την Πόλη και τη Μ. Ασία στην Ελλάδα και την Ιταλία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ