Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΗΝ "ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ 2010"

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ 2010 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Σχέδιο είχε ήδη εγκριθεί και με τις υπογραφές που τέθηκαν από τον Γ.Γραμματέα του Οργανισμού "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" κ. Γιλμάζ Κουρτ και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, εντάσσεται και επίσημα πλέον στο πρόγραμμα των εορτασμών.
Η έγκριση του σχεδίου αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία, εάν αναλογιστούμε τον μεγάλο αριθμό των προτάσεων που είχαν υποβληθεί αλλά και τις περικοπές που έγιναν στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση τους, ο Οργανισμός.
Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε την τύχη άλλων σχεδίων που είχαν ετοιμαστεί από ομογενείς, με θεματολογία την βυζαντινή μουσική, την αρχαιοελληνική γραμματεία κ.α. Όμως παραμένει το ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να προβληθεί με περισσότερες δραστηριότητες ο πλούσιος πολιτισμός της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2010 για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ενδεχομένως ο δραστήριος και έμπειρος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία διαλόγου με φορείς των Κωνσταντινουπολιτών, για να απαντηθεί το ερώτημα.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου του Οργανισμού "Ισταμπούλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" που αναφέρεται στην υπογραφή της σύμβασης.



ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ"
Το σχέδιο "Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Ισταμπούλ" εντάχθηκε στις δραστηριότητες "Ισταμπούλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"
Στις 19 Οκτωβρίου 2009 υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του σχεδίου "Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Ισταμπούλ", που υποβλήθηκε στον Οργανισμό "Ισταμπούλ 2010 Πολιτισιτκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης" από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου και στοχεύει στην ανάπτυξη του αρχιτεκτονικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού θησαυρού της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας στο πλαίσιο μίας έκθεσης τα έργα που έχουν προσφέρει στην Πόλη, οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες, των οποίων τα ονόματα σήμερα έχουν ξεχαστεί.
Το σχέδιο "Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Ισταμπούλ" θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2009 έως Δεκέμβριο 2010 και εκθέτοντας στην κοινή γνώμη την πολιτιστική κληρονομιά της Πόλης, στοχεύει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού της Κωνσταντινούπολης και να επαναφέρει στην μνήμη τον αρχιτεκτονικό, ιστορικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό θησαυρό της Κωνσταντινούπολης. Για τον σκοπό αυτό θα συλλέξει τα έργα και τις ιστορίες της ζωής των ξεχασμένων σήμερα Ρωμιών αρχιτεκτόνων που έχουν συμβάλλει στην αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψαν εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου ο κ. Λάκης Βίγκας και ο Γ. Γραμματέας του Οργανισμού Ισταμπούλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κ. Γιλμάζ Κουρτ, στα γραφεία του Οργανισμού, θα ξεκινήσει άμεσα η συλλογή στοιχείων, πληροφοριών, ντοκουμέντων, φωτογραφιών, σχεδίων κ.α. εγγράφων για τα οικοδομήματα που κτίστηκαν από Ρωμιούς αρχιτέκτονες κυρίως στο Πέρα και την Χαλκηδόνα. Το στάδιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων που θα έχουν διαπιστωθεί, η φωτογράφιση και η κατασκευή των μακετών τους, η κατάρτιση του σχετικού καταλόγου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Τα αποτελέσματα των εργασιών θα εκτεθούν μέχρι το τέλος του 2010, σε χώρους των ιδρυμάτων.

Η συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στον εκμοντερνισμό της Κωνσταντινούπολης

Κατά την διαδικασία της πολεοδομικής οικοδόμησης της Κωνσταντινούπολης, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ένα μεγάλο τμήμα των κρατικών κτιρίων έως και πολυκατοικιών, οικοδομήθηκαν από ξένους, λεβαντίνους αλλά και μη μουσλουμάνους Οθωμανούς αρχιτέκτονες. Όμως με τον καιρό τα ονόματα αυτών των αρχιτεκτόνων ξεχάστηκαν (με εξαίρεση αυτούς που έκτισαν ορισμένα μεγάλα και φημισμένα κτίρια). Εν πολλοίς είναι άγνωστοι οι αρχιτέκτονες μεγάλων κτιρίων επαγγελματικής χρήσης και πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα παραμένουν όρθια με όλη την επιβλητικότητα τους και προσδίδουν τον ισχύοντα μέχρι τις μέρες μας αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των περιοχών Σουλτανχαμάμ, Εμίνονου, Καράκιοϊ, Μπέϊογλου, Ταρλάμπασι, Σιρασελβιλέρ, Παγκάλτι. Ιδιαίτερα οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες με τα κτίρια που έχουν οικοδομήσει, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης. Στην έκθεση "Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης", τα έργα αυτών των αρχιτεκτόνων θα παρουσιαστούν μαζί με την ιστορία της ζωής τους. Τα κτίρια που έχουν κτίσει θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες και σε περίπτωση που υπάρχουν με πρωτότυπα σχέδια τους. Μεταξύ αυτών υπάρχουν σημαντικοί αρχιτέκτονες που έχουν φτάσει σε πολύ ψηλά αξιώματα, όπως ο Βασιλάκη Μπέης Ιωαννίδης που έκτισε την Αγία Τριάδα (1880) στο Σταυροδρόμι και είχε τον τίτλο "αρχιτέκτονας του παλατιού" και ο γιός του Γιάνκο Μπέης Ιωαννίδης που έφερε τον τίτλο "αρχιτέκτονας του σουλτάνου". αλλά και ο αρχιτέκτονας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης {1895) Περικλής Φωτιάδης, ο αρχιτέκτονας της Μεγάλης Σχολής του Φαναρίου (1881) Κωνσταντίνος Δημάδης, ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου Μπρίστολ (σημερινό Μουσείο του Πέρα) Α. Μανούσος.

Η ιστοσελίδα που δημοσιεύεται το δελτίο τύπου είναι:
http://www.istanbul2010.org/HABER/GP_565161

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.