Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Έπεσαν στην παγίδα
που τους έστησαν οι καθεστωτικές δυνάμεις της Τουρκίας


(ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 09 ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ)

Τα φετινά γεγονότα, κατά το προσκύνημα εκατοντάδων Ποντίων στην Μονή Παναγία Σουμελά στον Πόντο, θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή απ’ όσους οραματίζονται την επανασύνδεση του Ελληνισμού με τον χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής.
Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε' Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη.
Όμως η φετινή προσκυνηματική επίσκεψη, διέφερε από αυτές που είχε οργανώσει τις προηγούμενες δύο χρονιές ο κ Σαββίδης.
Φέτος ήταν προφανές ότι οι οργανωτές επεδίωκαν «κάτι που θα έκανε πάταγο», σε αντίθεση με τα προηγούμενα προσκυνήματα, τα οποία είχαν γίνει ελάχιστα γνωστά, εκτός του Ποντιακού χώρου.
Η συμμετοχή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη, ο οποίος έχει συνηθίσει το πανελλήνιο στις «εντυπωσιακές» δηλώσεις και εμφανίσεις του, ήταν μάλλον ενδεικτική του τόνου που επρόκειτο να δοθεί στο προσκύνημα.



Ακόμη, είχαμε την τελετουργική παράδοση αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στον κ. Ιβάν Σαββίδη, την παραμονή της εορτής στην ομώνυμη Μονή στο Βέρμιο, με σκοπό να μεταφερθεί για να λιτανευτεί στην ιστορική Μονή στον Πόντο. Ήταν μία κίνηση που «φώναζε» στην τουρκική πλευρά «…ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ».
Για το μιλιταριστικό κατεστημένο της Τουρκίας και το «βαθύ κράτος», η περιοχή του Πόντου, μετά από τις Νοτιοανατολικές επαρχίες (Κουρδικές), αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης. Οι πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης των τοπικών εθνικών ομάδων, οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του σοβινισμού, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της περιοχής. Το κλίμα εκφοβισμού που έχει επιβληθεί στον Πόντο, το έχουν γνωρίσει και αρκετοί Ελλαδίτες Πόντιοι που επισκέφτηκαν ομαδικά την περιοχή και βρέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση μυστικών και φανερών ασφαλιτών.
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Γι’ αυτό οι οργανωτές του φετινού προσκυνήματος ήταν τουλάχιστον αφελείς εάν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν όσα προγραμμάτιζαν, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
Από την άλλη, το Τουρκικό κράτος φάνηκε ότι ήταν αποφασισμένο να μην «πιαστεί στον ύπνο», όπως συνέβη με τα προηγούμενα προσκυνήματα που οργάνωσε ο κ. Ίβαν Σαββίδης. Τις προηγούμενες φορές το προσκύνημα έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεταφορά των προσκυνητών κατά κύριο λόγο από Ρωσία με πτήσεις τσάρτερ και …χωρίς ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Πέρσι τον κ. Σαββίδη συνόδευαν και τρεις ιερείς εκ Ρωσίας, οι οποίοι έξω από τη Μονή διάβασαν προσευχή στα ρωσικά.
Οι τουρκικές αρχές τότε, αντιμετώπισαν με αμηχανία τους προσκυνητές εκ Ρωσίας, των οποίων μάλιστα ηγείτο ένας βουλευτής της Ρωσίας και δεν επενέβησαν στην ανάγνωση προσευχής από τους Ρώσους ιερείς. Αυτή η ανοχή ενδεχομένως να είχε σχέση με την υπηκοότητα των ιερέων. Να σημειώσουμε ότι κρατικοί και εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας, βλέπουν σχεδόν σαν σύμμαχο την Ρωσική Εκκλησία που αμφισβητεί τον πρωτεύοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μπορεί οι αρχές να ήταν ανεκτικές στην ανάγνωση της προσευχής, δεν επρόκειτο όμως να επιδείξει την ίδια ανοχή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως γράφτηκε και στον ελληνικό τύπο, η τέλεση θρησκευτικής λειτουργίας από ιερείς εκ Ρωσίας σε χώρο που ανήκει στην επικράτεια του Οικ. Πατριαρχείου, προκάλεσε μείζον εκκλησιαστικό πρόβλημα. Για να δικαιολογήσουν την ενέργεια τους οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν (όπως έγραψε «Το Ποντίκι») ψευδώς, ότι είχαν την «πατριαρχική ευλογία». Οι οργανωτές ούτε και φέτος έλαβαν την «ευλογία», όμως το Οικ. Πατριαρχείο για να εξασφαλίσει την κανονικότητα του προσκυνήματος απέστειλε τον αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα.
Η αλλαγή στάσης των τουρκικών αρχών φέτος, είχε φανεί ακόμη από το αεροδρόμιο της Τραπεζούντας. Οι αρμόδιοι ζήτησαν από τους Ρώσους ιερείς που συνόδευαν τον κ. Σαββίδη να βγάλουν τα ράσα τους, διότι όπως είναι γνωστό στην Τουρκία απαγορεύεται η θρησκευτική περιβολή. Βέβαια εάν ήθελαν θα μπορούσαν να «κλείσουν τα μάτια», όμως δεν το έκαναν.
Η αρνητική διάθεση των αρχών δεν περιορίστηκε στα ράσα των ιερέων. Εμπόδισαν ένδεκα λεωφορεία προσκυνητών που ήθελαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν την εικόνα και να σχηματίσουν πομπή. Επίσης – όπως κατήγγειλε ο κ. Σαββίδης – απαγόρευσαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που θα πλαισίωναν το προσκύνημα. Είναι προφανές ότι σκοπός των αρχών, ήταν να περιορίσουν στο ελάχιστο το εύρος των πανηγυρικών εκδηλώσεων που ετοίμασαν οι προσκυνητές....










ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΝΑΤΟΛΗ"
ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΙΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ anatoliblog
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210.95.14.225
ΦΑΞ: 210.95.37.635
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΟΪΡΑΝΗΣ 130, 17673 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
anatoli@hol.gr